10 ani de închisoare pentru infracțiunile de mediu, spune UE

Uniunea Europeană a devenit primul organism internațional care incriminează cele mai grave cazuri de daune aduse mediului, „comparabile cu ecocidul”, transmite Euronews.

Distrugerea ecosistemelor, inclusiv pierderea habitatelor și exploatarea forestieră ilegală, va fi pedepsită cu sancțiuni și pedepse cu închisoarea mai aspre în temeiul directivei actualizate a UE privind infracțiunile împotriva mediului.

Parlamentul European urmează să voteze astăzi (27 februarie) această lege mai strictă, după ce țările au ajuns la un acord în noiembrie. Statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Vezi și Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană era de 10.578 euro, în 2022

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Potrivit lui Marie Toussaint, avocat francez și europarlamentar al grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, UE „adoptă una dintre cele mai ambițioase legislații din lume”.

„Noua directivă deschide o nouă pagină în istoria Europei, protejând împotriva celor care dăunează ecosistemelor și, prin intermediul lor, sănătății umane. Aceasta înseamnă să punem capăt impunității în materie de mediu în Europa, ceea ce este crucial și urgent”, mai spune ea.

Susținătorii ideii de a face din ecocid o a cincea crimă internațională la Curtea Penală Internațională susțin că directiva actualizată incriminează efectiv ecocidul. Chiar dacă directiva nu include direct acest cuvânt, în preambulul său, aceasta face referire la „cazuri comparabile cu ecocidul”.

Ecocidul este definit ca fiind „acte ilegale sau necugetate comise știind că există o probabilitate substanțială ca aceste acte să provoace daune grave și fie pe scară largă, fie pe termen lung asupra mediului”.

Captarea apei, reciclarea și poluarea navelor, introducerea și răspândirea speciilor străine invazive și distrugerea ozonului sunt toate identificate ca activități de mediu în noua directivă.

Cu toate acestea, directiva nu menționează pescuitul, exportul de deșeuri toxice în țările în curs de dezvoltare sau frauda pe piața carbonului. În cazul persoanelor fizice – cum ar fi directorii executivi și membrii consiliilor de administrație – consecințele pentru comiterea de infracțiuni de mediu pot fi pedepsite cu închisoarea de până la opt ani, care pot ajunge la zece ani dacă acestea cauzează moartea unei persoane.

Articolul 10 ani de închisoare pentru infracțiunile de mediu, spune UE apare prima dată în Agroteca.

Gamificarea în educație: Cum pot jocurile să îmbunătățească învățarea

Utilizarea jocurilor în educație a devenit din ce în ce mai populară, datorită potențialului lor de a transforma procesul...