4 milioane de euro pentru cultivatorii de usturoi

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va aloca peste 4 milioane de euro în 2024 pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui proiect postat în transparenţă decizională pe site-ul instituţiei.

Suma totală alocată pentru aceste ajutor de stat este în valoare de 20.868.280 lei, echivalentul sumei de 4.230.000 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 1.500 euro/ha.

Beneficiarii, respectiv întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, trebuie să depună cererile şi documentele justificative până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv.

Vezi și Ajutor pentru producția de usturoi: 3.000 euro pentru hectar

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se va face până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, iar verificările în teren ale culturilor de usturoi înfiinţate se realizează de către echipe mixte formate din experţi din cadrul DAJ şi APIA.

În cazul în care suma totală de plată care urmează să fie acordată beneficiarilor depăşeşte resursele financiare totale, prevăzute în actul normativ, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporţional.

„Prin instituirea schemei de ajutor de stat se va asigura un grant financiar care se acordă producătorilor agricoli ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

La nivelul României, în 2019-2020 consumul mediu anual de usturoi uscat se situează în jurul valorii de 2,2 kg/locuitor ceea ce reprezintă circa 1,2% din consumul de legume. În anul 2021 consumul mediu anual de usturoi uscat a crescut la 2,5 kg/locuitor.

Din analiza datelor MADR, preluate de la INS, privind schimburile comerciale cu usturoi, în perioada 2020 – 2023 s-au constatat solduri anuale negative, ceea ce impune necesitatea creşterii producţiei interne de usturoi.

Articolul 4 milioane de euro pentru cultivatorii de usturoi apare prima dată în Agroteca.

Leroy Merlin a investit 2 milioane euro în relocarea magazinului din Electroputere Mall

Leroy Merlin a inaugurat noul magazin din Electroputere Mall Craiova, relocat în același centru comercial, pe o suprafață extinsă...