Liderul PNL a anunat pe Facebook că va anula alianța, dar liberalii vor rămâne totuși în guvern, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile legislative, „pentru a împiedica abuzurile” social-democrațiilor.
În hotătârea comunicată pe rețeaua de socializare, scrie că motivul ar fi decizia Curții Constituționale de a o scoate din cursa pentru alegerile prezidențiale pe Diana Șoșoacă:
„Nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de intrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, din care 4 numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar. Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politici, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportament de partid-stat. Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituții de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Coalția de guvernare cu PSD se oprește aici”, a declarat într-un clip video Nicolae Ciucă.
Tot președintele liberal a mai spus că o ieșire de la guvernare ar fi un act iresponsabil din partea PNL, fiindcă asta ar însemna să le ofere libertate la abuzuri celor din PSD:
„Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile. Sigur că PSD și-ar dori să guverneze singur, pentru a reintroduce cota progresivă, pentru a subordona justiția și instituțiile statului, pentru a direcționa resursele bugetare în acțiuni populiste și către clientele de partid. Acest lucru nu se va întâmpla. Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze pe direcția pe care au luat-o. Pe de altă parte, apreciem demersurile pentru sancționarea legală a tuturor partidelor extremiste, șovine și antisemite. Aceasta e calea corectă pentru a contracara influența acestor curente periculoase. Cu toate acestea, noi credem în limitarea influenței extremismului prin convingerea românilor să voteze opțiunile democratice. Reacția solidară a populației pe tema deciziei CCR este cu democrația, nu cu o persoană extremistă. Toată România vrea să trăiască într-o țară prosperă și liberă, nu într-un stat prizonier al PSD sau al oricărui alt partid. Direcția democrațiilor consolidate precum și statutul de țară membră NATO, UE și a parteneriatului transatlantic reprezintă singura cale pentru România. Pentru că aceasta înseamnă libertate, democrație, garantarea drepturilor cetățenești și bunăstare. Mai sunt mai puțin de două luni până la alegerile prezidențiale și parlamentare. Îi putem opri atunci, altfel va fi prea târziu”.
Istoria „mariajului” PSD-PNL
PSD și PNL s-au aliant politic în 2021 și au format, împreună cu UDMR, Coaliția Națională pentu România. Actul prevedea un sitem de rotație pentru postul de premier. Primul a fost Nicolae Ciucă, din partea PNL, și a urmat Marcel Ciolacu, care a preluat funcția în iunie anul trecut până la alegerile generale din acest an.
În privința Dianei Șoșoacă, europarlamentar și președintele Partidului SOS România, amintim că sâmbătă CCR a scos-o din cursa pentru alegerile prezidențiale, admițând două contestaţii privind candidatura.
Șoșoacă a acuzat că eliminarea ei s-a făcut „în folosul liderului AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul al doilea, iar Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială”.
Totodată, numeroși alți lideri politici, ca Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi, au acuzat PSD că s-ar afla în spatele acestei hotărâri politice.