Maia Sandu a câştigat un al doilea mandat de preşedinte

Maia Sandu, care a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, intră în istorie şi devine primul politician de peste Prut căruia moldovenii îi încredinţează, prin vot direct, două mandate succesive de preşedinte.

Fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin, care a stat mai bine de opt ani la conducerea ţării, a fost ales de Parlament, înainte ca Moldova să revină în 2016 la sistemul alegerii preşedintelui prin sufragiu universal direct, aşa cum se făcea în primii ani după proclamarea independenţei.

Maia Sandu a candidat prima oară la preşedinţie în 2016, când a fost învinsă de socialistul prorus Igor Dodon la patru procente diferenţă, apoi şi-a luat revanşa în 2020, graţie diasporei, cea care şi acum, în 2024, i-a adus victoria.

Maia Sandu s-a născut în 1972 în satul Risipeni, aproape de graniţa cu România. Ea a obţinut un masterat în relaţii internaţionale la Chişinău şi un altul în politici publice după ce a studiat la Universitatea Harvard din Statele Unite. După un stagiu în Ministerul Economiei, a lucrat ca economist la biroul Băncii Mondiale din Chişinău timp de aproximativ şapte ani şi mai târziu a fost consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale. După doi ani petrecuţi la Washington, s-a întors în Moldova în 2012 pentru a deveni ministru al educaţiei. A fost începutul a ceea ce ea a descris la un moment dat ca fiind o „călătorie în montagne russe”, care s-a încheiat cu transformarea ei în prima femeie preşedinte a ţării.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

 

„Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova” – şi-a început Maia Sandu alocuţiunea. „În alegerea noastră pentru un viitor demn nu a pierdut nimeni”, a subliniat şefa statului. „Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi”, a arătat Maia Sandu.

„Am dovedit că uniţi reuşim să învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, a adăugat Maia Sandu, referindu-se la tenativele de interferenţă, influenţare şi cumpărare de voturi pe care le-a acuzat anterior venind dinspre Moscova.

Ea le-a mulţumit alegătorilor pentru că au ieşit la vot, indiferent de opţiunea făcută, şi a spus că a înţeles că votul care i-a fost acordat este unul condiţionat, promiţând că va face schimbări şi subliniind că prioritară este accelerarea luptei anticorupţie şi pentru o justiţie eficientă.

Aleasă graţie voturilor din diaspora, Maia Sandu a avut câteva cuvinte special pentru moldovenii plecaţi în străinătate: „Diaspora, eşti uimitoare! Diaspora noastră ne-a mai dat astăzi o lecţie din care fiecare dintre noi trebuie să tragem învăţăminte. Moldovenii noştri de departe au arătat din nou că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic cum bate în piepturile noastre, cei de aici, de acasă”, a spus Maia Sandu în discursul căreia a existat şi cuvântul „familie” şi numeroase referinţe la ideea de unitate.

Ea a lăudat şi mobilizarea „extraordinară” de care a dat dovadă Chişinăul şi mai ales tinerii, care „au impresionat cu o mobilizare istorică la vot”.

Experţii avertizează asupra riscurilor pentru sănătatea mintală după creşterea consumului de ciuperci magice

Popularitatea ciupercilor magice creşte rapid, provocând o „renaştere psihedelică” pe măsură ce oamenii devin mai interesaţi de beneficiile lor...