România va avea o noua hidrocentrală cu ajutorul japonezilor de la Itochu

România va avea o noua hidrocentrală, dar acordul cu partea japoneză pare ”căpușat” de actualul ministru al Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, care nu are însă nicio contribuție reală la acest proiect. Compania japoneză Itochu va participa la revizuirea documentaţiei tehnice pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, dar şi în etapele următoare: studiu de fezabilitate, proiectul tehnic şi execuţia proiectului, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja,

„Astăzi am reuşit să facem şi câţiva paşi concreţi, dincolo de discuţiile foarte bune pentru viitor. În primul rând, am semnat un Memorandum de înţelegere cu marea companie japoneză Itochu. Ea vizează proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect de până la 1.000 de megawaţi putere instalată, o mare baterie verde, cu cele două lacuri, un proiect vital pentru echilibrul sistemului energetic naţional şi chiar regional, cu atât mai mult în contextul în care ponderea producţiei de energie regenerabilă energie verde- solar, eolian- creşte. Şi atunci avem cu atât mai mare nevoie de stocare în baterii şi în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Este un prim pas. Compania Itochu ne va fi alături în revizuirea documentaţiei tehnice şi în etapele următoare: studiu de fezabilitate, proiectul tehnic şi execuţia proiectului, etape care vor parcurge toate rigorile legale din perspectiva competitivităţii. Deci, va fi o procedură deschisă pentru toate firmele care sunt dornice să participe, dar am constatat, încercând să repornim acest proiect, că în România nu mai avem expertiză pentru o lucrare de asemenea complexitate”, a spus Sebastian-Ioan Burduja, la finalul Forumului România – Japonia.

Ministrul afirmat că ELCEN şi Panasonic lucrează la un proiect comun care vizează un sistem complex de panouri fotovoltaice, stocare în baterii şi producţie de hidrogen verde.

„În perioada imediat următoare se va semna şi acordul între ELCEN şi Panasonic şi cred că este un pas simbolic în ceea ce numim tranziţia verde a sectorului energetic. O companie care a început să se modernizeze în ritm accelerat. De altfel, luna aceasta vom semna şi cele trei contracte pentru modernizarea CET Sud, CET Progresul şi CET Grozăveşti, cele rămase nemodernizate din anii 60-70, Ministerul Energiei obţinând cu succes 361.000.000 euro nerambursabil din Fondul pentru modernizare, la sesiunea care s-a încheiat recent, pe 22 octombrie”, a spus Sebastian Burduja.

Vezi și Aprovizionarea municipiului Cluj cu apă din Lacul Tarniţa, oprită

- Publicitate -Domeniile Ostrov

El a menţionat că s-au discutat „o mulţime de alte posibilităţi pentru viitor”. Potrivit ministrului Energiei, captarea şi stocarea dioxidului de carbon este o temă strategică de mare interes pentru Romgaz, dar şi pentru Conpet. Conform ministrului, anul viitor vom avea prima schemă de ajutor de stat pentru captarea şi stocarea bioxidului de carbon.

„Nu în ultimul rând, programul civil nuclear românesc va beneficia de sprijin din partea partenerului strategic nipon. Japonia, de altfel, este implicată şi în proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni de la Doiceşti, pentru că prin Banca Japoneză de Dezvoltare ei deţin o cotă din compania NuScale, compania americană. Deci este un proiect de mare interes şi pentru Japonia şi în care vor contribui, cum sunt şi reactoarele trei şi patru de la Cernavodă, un proiect despre care v-am dat recent o veste foarte bună şi care cu siguranţă va putea acomoda şi parteneri din Japonia. Nu în ultimul rând, s-a discutat şi de o eventuală colaborare în producţia de amoniac albastru, unde, de asemenea, Romgaz ar putea fi un partener şi sunt mai multe posibilităţi şi pe partea niponă. Toate acestea ne spun că e nevoie de acest forum energetic aflat la prima ediţie. Anul viitor va fi a 2-a ediţie în Japonia”, a declarat Sebastian Burduja.

Întrebat de presă despre suma rezultată în urma colaborării în sectorul energetic, el a menţionat că în acest moment nu pot fi vehiculate sume, iar cea apărută în presa niponă, de” trilioane de dolari”, se referă la efortul de reconstrucţie din Ucraina.

David Popovici refuză să facă reclamă jocurilor de noroc

Campionul olimpic la înot spune că a primit multe oferte extreme de tentante financiar pentru a face publicitate la...