Românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din UE

Ultimele studii ale specialiștilor arată că un consum constant mare de zahăr influențează sănătatea încă din mediul intrauterin, iar o dietă bogată în zaharoase a gravidelor crește riscul de obezitate și diabet al copiilor.

 

Cele mai importante date se bazează pe un studiu amplu realizat în Marea Britanie, după ce s-au comparat informații despre 60.000 de persoane, începând din anii 50 și până în prezent.

Principala concluzie este că acum o jumătate de secol copiii erau mai sănătoși, fiindcă accesul la zahăr era restricționat de stat, după al Doilea Război Mondial. Mai mult, consumul a fost interzis pentru cei mai mici de doi ani. Totdată, registrele de date arată că, după doar trei ani de la luarea acelei măsuri, riscul de hipertensiune și diabet s-a redus cu până la 30% la cei testați.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Totuși, cazurile de diabet au devenit tot mai frecvente în sarcină la femeile cu greutate normală, iar fără un diagnostic rapid și tratament, multe nasc copii cu greutate mare și probleme de metabolism, care devin „programați” să iubească dulciurile tot restul vieții. Dacă mai au în familie și diabetici, riscurile cresc exponențial.

Dependenți de zahăr încă din uter

Pentru relația echilibrată a copilului cu dulcele, primele luni de zahăr sunt cruciale. Asta fiindcă 70% sută din gustările pentru ei au zahăr din plin, chiar și nectarul, piureurile speciale și chiar iaurturile.

La asta se adaugă faptul că bebelușii sunt obișnuiți cu zahărul rafinat încă din mediul intrauterin și apoi cu lapte praf îndulcit.

Cel mai grav este faptul că nu doar dulciurile ajung să aibă până la 70% zahăr. Acum, mezelurile, brânzeturile și sosurile cu un adaos de zahăr semnificativ, mai mult decât fructele.

Medicii spun că dependența de zahăr poate fi ținută sub control, însă acest lucru e însă mai greu de realizat cu cât vârsta crește.

În România, după taxarea suplimentară a produselor ce conțin peste 10% zahăr, au scăzut vânzările de sucuri și dulciuri cu până la 10%, cea ce, potrivit specialiștilor în boli de nutriție, nu este suficient pentru a proteja populația.

David Popovici refuză să facă reclamă jocurilor de noroc

Campionul olimpic la înot spune că a primit multe oferte extreme de tentante financiar pentru a face publicitate la...