Cum se pregătește de Evaluarea Națională un copil care face sport de performanță? Interviu cu Andrei Hora, fotbalist legitimat la un club din București

Modelul de sportiv de succes și elev foarte bun la școală, David Popovici, fascinează deopotrivă copiii și părinții din România. Am vrut să vedem cum se descurcă și alți copii care au performanțe și în sport și la școală.

Andrei Hora, 14 ani, elev al  Școlii Gimnaziale ”Pia Brătianu”, din Capitală, traversează un an dificil, cu emoții duble. Legitimat la un club de fotbal, cu un program de antrenamente specific sportivilor de performanță, Andrei se pregătește intens și pentru Evaluarea Națională și noua etapă de viață – liceul. 

Reporter: De când faci fotbal, Andrei? Şi de ce fotbal şi nu alt sport?

Andrei: De la vârsta de 6 ani. Am început în joacă și influențat de pasiunea pentru fotbal a tatălui meu. Treptat, însă, a devenit o joacă serioasă și m-a prins cu totul: plăcerea de a juca, programul de antrenamente, rutina turneelor și a campionatului.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Reporter: Și cum se împacă programul încărcat de antrenamente și meciuri cu școala, mai ales acum, când ești clasa a VIII-a?

Andrei: Se împacă extrem de bine. Ba chiar dacă îi întrebi pe părinții mei sigur vor spune că fotbalul și rutina strictă din sportul de performanță au influențat și modul în care învăț la școală. De la bun început mi-a plăcut să știu că am toate temele făcute înainte de antrenamente, ca să nu-mi stea gândul la altceva și să mă pot concentra pe fotbal. Și invers, la școală sunt atent în clasă și rețin mult când predau profesorii, tocmai pentru a nu aloca timp suplimentar acasă, pentru că nu îl am.

Reporter: Chiar despre timp voiam să vorbim. Cum îl gestionezi? Mai ai timp pentru tine, de copilărit? 😊

Andrei: E amuzant atunci când nu am antrenament și stau și mă întreb “ce fac acum cu atâta timp liber?“ De obicei am antrenamente zilnic, seara, după ore și meci în weekend. Câteodată, dimineața, am ore de pregătire fizică. Și fac parte și din echipa școlii de fotbal. Dar am marele noroc ca toți profesorii mei să îmi înțeleagă pasiunea. Unii chiar mă felicită după meciuri și premiile pe care le primesc și mă susțin. Și da, am timp și de ieșit cu prietenii. Deși, ieșirile sunt cel mai adesea tot pe terenul de fotbal 😊

Reporter: Știu că ai terminat anul trecut cu media 10 și că îți propui să iei notă mare la Evaluarea care te așteaptă. Știi spre ce profil te îndrepți la liceu, te-ai hotărât deja?

Andrei: Îmi place mult limba și literatura română. Este o pasiune care a crescut treptat, alimentată de mama, care îmi spunea atunci când am trecut la compuneri, prin clasa a III-a, “nu așa, la prima mână, mai gândește-te cum ai putea să scrii altfel?“ Încet, încet am început să scriu texte tot mai elaborate inspirate din lecturile mele, dar mai ales din pasiunile mele. Nu voi uita că prima cea mai frumoasă compunere a fost despre mingea mea de fotbal, normal 😊, și despre cum vede ea lumea. Și mai scriu des despre fratele meu, Matei, și relația noastră frumoasă. Deci, voi merge spre filologie.

Reporter: Vorbești mult despre familia ta. Cum te sprijină părinții tăi în tot ceea ce faci?

Andrei: Familia mea este motivul pentru care fac ceea ce îmi place. Nu exagerez când spun că sunt dedicați și implicați sută la sută. Ei mă duc de 8 ani la antrenamente zilnic, ei mă ajută la teme și mă încurajează la meciuri, ei își programează concediile în funcție de perioadele în care sunt eu liber la club. Și, mai ales, ei mă susțin cu totul când am perioade mai puțin bune și sunt stresat. Nu este o misiune ușoară, mai ales că acum a început și fratele meu același program de antrenamente. Sunt simpatici cum se impart, de regulă mama merge cu Matei, tata merge cu mine la antrenamente. Iar la meciuri suntem toți, împreună.

Reporter: Andrei, îți dorim succes și la școală, și la fotbal! La final, vreau să știu dacă modelul David Popovici te-a influențat în vreun fel.

Andrei:  David este o inspirație pentru orice copil, indiferent dacă face sport sau nu. Este un model de reușită prin perseverență și seriozitate. Însă eu eram deja în acest carusel al performanței înainte de a deveni David cunoscut publicului mare. Doar am observat cu bucurie multe puncte comune, cum este susținerea necondiționată a familiei, dorința de a fi foarte bun și în sport și la școală, determinarea… Acum nu-mi rămâne decât să sper că mă vor ajuta toate la fel de mult ca pe David Popovici 😊

Reporter: Asta îți dorim și noi! Să ne bucurăm și de succesul tău în viitor. Mulțumim!

Andrei: Eu mulțumesc!

Citește și Senat Junior, site-ul Senatului dedicat exclusiv copiilor. Laura Hora, consilier parlamentar: Nu mi-am pus problema dacă se va face această platformă, ci când se va face

Articolul Cum se pregătește de Evaluarea Națională un copil care face sport de performanță? Interviu cu Andrei Hora, fotbalist legitimat la un club din București apare prima dată în Pedagoteca.

Prețurile abonamentelor la metrou cresc de la 1 ianuarie 2025. Noile tarife valabile și pentru studenți publicate în Monitorul Oficial

Ministerul Transporturilor, care coordonează Metrorex, a majorat tarifele pentru călătoriile cu metroul în București, noile prețuri fiind publicate în...