Prețul terenurilor agricole a crescut cu până la 40% în ultimii 10 ani

Piața terenurilor agricole din România a crescut în ultimii 10 ani cu 25 – 40%, în funcție de regiune.

Prețurile medii ale terenurilor agricole în 2024 arată un salt impresionant față de 2015, situația în cele opt regiuni de dezvoltare.

București-Ilfov rămâne cea mai scumpă regiune agricolă din România, atingând 12.000 EUR/hectar în 2022, cu o creștere de aproximativ 40% față de 2015. Este oarecum normal dată fiind proximitatea față de cel mai mare oraș al României.

Vestul României (peste 9.000 EUR/ha) a înregistrat o creștere de aproximativ 30% în ultimii ani​.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Vezi și Fermierii români nu vor mai avea obligația de a lăsa 4% din teren drept zonă neproductivă

Sud-Est și Sud-Vest au ajuns la 8.100 EUR/ha, cu o creștere de aproximativ 35% față de 2015​.

Nord-Vest (7.600 EUR/ha) și Nord-Est (7.000 EUR/ha) au înregistrat o creștere mai modestă, de aproximativ 25-30% față de 2015​.

Principali factori ai scumpirilor

Interesul investitorilor străini și locali pentru terenurile destinate culturilor de valoare ridicată (grâu, porumb, floarea-soarelui), dar și pentru culturi specializate precum vița de vie, fructele și legumele.

Proiectele de infrastructură agricolă și investițiile în irigații, care au făcut ca anumite zonele din sud-est și sud-vest să devină atractive pentru investiții pe termen lung.

Creșterea cererii pentru exporturi de produse agricole, care a mărit presiunea asupra prețurilor terenurilor din zonele accesibile logistic, cum ar fi regiunile din vestul țării și cele din jurul Bucureștiului.

Sursa: profit.ro

Articolul Prețul terenurilor agricole a crescut cu până la 40% în ultimii 10 ani apare prima dată în Agroteca.

Experţii avertizează asupra riscurilor pentru sănătatea mintală după creşterea consumului de ciuperci magice

Popularitatea ciupercilor magice creşte rapid, provocând o „renaştere psihedelică” pe măsură ce oamenii devin mai interesaţi de beneficiile lor...