Nutriționist: trei porţii de cereale integrale pe zi

Nestle şi Cereal Partners Worldwide (CPW) îndeamnă, de Ziua internaţională a cerealelor integrale, guvernele şi factorii de decizie să recunoască rolul crucial al cerealelor integrale în promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase pe tot parcursul vieţii.

Cereal Partners Worldwide (CPW) este un joint venture între Nestle şi General Mills, care promovează diete sănătoase şi durabile şi îşi propune să facă micul dejun mai bun prin încorporarea cerealelor integrale în produsele lor, conform Agerpres.

Nestle şi CPW susţin Ziua internaţională a cerealelor integrale, sărbătorită în noiembrie, un eveniment anual dedicat creşterii gradului de conştientizare cu privire la importanţa cerealelor integrale pentru sănătatea fiecăruia, pe tot parcursul vieţii.

Campania din acest an, cu tema „Adoptarea alimentelor din cereale integrale pentru generaţii mai sănătoase”, realizată împreună cu organizaţii şi diverşi experţi, îşi propune să evidenţieze rolul cerealelor integrale, rolul important al prelucrării alimentelor din cereale integrale, în promovarea bunăstării generale şi în creşterea sănătăţii fiecărei generaţii de-a lungul întregii vieţi.

Cerealele integrale oferă mai mult decât fibre

Cerealele integrale sunt pline de nutrienţi esenţiali, iar dovezile ştiinţifice sugerează că aportul mai mare de cereale integrale la toate grupele de vârstă este asociat cu un risc mai scăzut de a fi supraponderali sau obezi (REF). De asemenea, studiile observaţionale arată în mod constant că un aport mai mare de cereale integrale este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice şi mortalitate. În plus, alegerea cerealelor integrale în locul cerealelor rafinate poate avea un impact pozitiv asupra mediului.

Date recente arată că transformarea în cereale integrale în loc de cereale rafinate poate reduce impactul asupra mediului cu 20%.

Vezi și 2022: diferențe între profiturile din zootehnie și cultivarea cerealelor

„De asemenea, autorităţile de sănătate publică, nutriţioniştii şi organizaţiile de sănătate, inclusiv OMS, recomandă să consumăm cereale integrale în detrimentul celor rafinate. Un aliment cu cereale integrale este definit ca un aliment cu cel puţin un gram de fibre la 10 grame de carbohidraţi. Nutriţioniştii spun că ar trebui să servim trei porţii de cereale integrale pe zi. O porţie este de aproximativ 16 g cereale integrale – aceasta poate fi o felie de pâine integrală, 2 prăjituri de ovăz, 3 căni de floricele de porumb sau trei linguri pline de paste integrale fierte”, se mai scrie în comunicat.

În ciuda acestor beneficii, consumul de cereale integrale rămâne insuficient la nivel mondial, conform specialiştilor. Procesarea joacă un rol vital în creşterea valorii nutriţionale a cerealelor integrale. Este important de menţionat că nu toate alimentele procesate trebuie considerate egale. În mod remarcabil, produsele din cereale integrale procesate, cum ar fi pâinea sau cerealele pentru micul dejun, au fost legate de un risc redus de boli cronice şi de mortalitate de toate cauzele.

Încurajarea consumului pe scară largă de produse din cereale integrale este, prin urmare, de cea mai mare importanţă. Românii acordă relativ puţină importanţă alimentelor din cereale integrale ca parte a unei diete sănătoase, consumând doar una dintre cele trei porţii recomandate. Micul dejun reprezintă o oportunitate de a încuraja consumul de cereale integrale. Deşi micul dejun este foarte apreciat în ţară şi este un obicei zilnic pentru majoritatea oamenilor, consumul de mic dejun din cereale integrale are loc doar de două-trei ori pe săptămână.

Articolul Nutriționist: trei porţii de cereale integrale pe zi apare prima dată în Agroteca.

Teudoru-Teofil Doagă: „Fiecare lucrare dezvăluie o parte din mine, o trăire sau o amintire”

Expoziția „Retrospectivă” semnată de Teudoru-Teofil Doagă este o incursiune captivantă în universul artei și al transformărilor interioare. Cuprinzând lucrări...