UPDATE: Vlad Voiculescu a confirmat că fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, nu îşi va putea prelua mandatul de membru al Senatului României întrucât, în urma deciziei ICCJ, i se aplică interdicţia de a ocupa o funcţie publică, printre care şi cea de parlamentar, pentru o perioadă de trei ani.
Din acest motiv, mandatul de senator va fi preluat de următorul candidat aflat pe lista USR București la alegerile pentru Senat.
Voiculescu a explicat această situație într-o postare pe Facebook, miercuri seară, 11 decembrie 2024.
„Am luat la cunoștință decizia I.C.C.J., pronunțată astăzi, prin care s-a respins recursul formulat de dna Clotilde Armand în contenios-administrativ împotriva raportului ANI.
Pentru claritate, decizia de azi nu este pronunțată de o instanță penală, nici nu conferă caracter penal conduitei dnei Armand, nefiind vorba de o ”condamnare” a acesteia.
Este pronunțată de o instanță de contencios administrativ iar analiza instanței se referă exclusiv la aspecte de natură administrativă și nu penală.
În orice caz, dat fiind că această hotărâre este definitivă, va fi pusă în executare în sensul că dna Clotilde Armand nu-și va putea prelua mandatul de parlamentar întrucât, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate, operează interdicția de a mai ocupa o funcție publică, printre care și cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani. Astfel, mandatul va fi preluat de următorul candidat aflat pe lista USR la alegerile București pentru Senat.
Pentru mine, o nedreptate rămâne o nedreptate”, a scris Voiculescu pe Facebook.
Știre inițială
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins recursul, în procesul intentat de Clotilde Armand Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), printr-o hotărâre definitivă. Astfel, fostul primar al Sectorului 1 ar putea pierde locul obținut în Senat pe listele USR. Armand a reacționat spunând că va apela la instanțele europene.
În noiembrie 2022, Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că fostul primar al Sectorului 1 s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, în legătură cu numirea sa ca manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene derulat de Primăria Sector 1.
Vezi și Judecătorul din dosarul Clotilde Armand-ANI, schimbat peste noapte, fără explicații
Clotilde Armand a solicitat în instanţă anularea raportului ANI, însă a pierdut procesul atât la Curtea de Apel Bucureşti, cât şi recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate. Definitivă”, se arată în decizia luată miercuri de Înalta Curte.
Potrivit ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.
Cele cinci dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare cu până la 30%.
Decizia ANI de incompatibilitate
Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, data dispoziţiei privind numirea sa în acel proiect.
În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Armand a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat cinci dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
Clotilde Armand a participat la alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie, fiind aleasă deputat pe listele USR.
Prima reacție: „Justiția lui Ciolacu funcționează”
„Plângere la ANI făcută de PSD – ANI condus de un director cu legături de familie în PSD – judecătoarea de la Înalta Curte, fiica unui membru marcant al PSD. Rezultatul era previzibil. Așa „funcționează Justiția” lui Ciolacu. Eliminând din competiție electorală adversarii politici folosind instituțiile cheie ale statului român. Și avem atâtea și atâtea exemple în ultma vreme. În cazul meu nimeni nu poate spune care este prejudiciul cauzat de fapta în speță. Nici măcar procurorii sau inspectorii ANI. Este un dosar atât de caraghios încât a fost nevoie de patru procurori să fie schimbați până când PSD a găsit unul care să execute ordinele”, a scris Clotilde Armand pe Facebook după publicarea deciziei ÎCCJ.
Armand a invocat și faptul că ANI nu reacționează în cazuri foarte grave, precum al președintelui AEP Toni Greblă, care și-a majorat salariul din prima zi.
„Eu voi merge mai departe și voi ataca decizia de astăzi la instanțele europene”, a transmis fostul primar.