Cu un avans de 16% pe an, piața locală de e-commerce poate ajunge a doua în CEE

Valoarea pieței de e-Commerce (produse și servicii comandate online) se va situa în jurul a 11,5 miliarde de euro în 2024, arată o estimare a PayU GPO România.

Anul trecut, piața locală de e-Commerce s-a situat la 9,8 miliarde euro potrivit McKinsey, din care circa 65% au reprezentat produsele / bunurile și aproximativ 35% serviciile.

România s-a situat, în 2023, pe locul al treilea în e-Commerce-ul din Europe Centrală și de Est, după Polonia (cu o piață estimată la 27.8 miliarde USD în 2023) și Cehia (13 miliarde USD în 2023).

În zona de bunuri, cele mai căutate în online au fost IT&home (65% din total), îmbrăcăminte (23%), produse alimentare (6%), dar cele mai mari creșteri în tranzacții au fost fashion, beauty, mâncare comandată și produse alimentare.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

În zona de servicii, cele mai multe achiziții online s-au făcut în transport, inclusiv servicii de livrare (80%) și pachete turistice (14%), dar cele mai mari creșteri s-au înregistrat pe verticalele de divertisment și pachete turistice.

Piața locală de comerț online reprezintă 11% din total retail, în timp ce în Polonia aceasta este de 7%, în Cehia de 14%, în Ungaria de 10% și în Bulgaria de 7%.

CITEȘTE ȘI: 2 din 3 români fac cumpărături online lunar

Potrivit analizei, în 2024 procesul de plată va reprezenta, în continuare, unul din pilonii importanți în ceea ce privește creșterea veniturilor pentru comercianții din online.

Deși plata cu cardul, în special plățile cu cardul salvat își vor menține creșterea constantă de 15%-20%, vor crește opțiunile de plată Account-to-Account, cum sunt Open Banking sau Instant Payments.

Totodată, opțiunile de plată în rate, de tipul BNPL și Slice, vor avea un grad de penetrare din ce în ce mai mare în mediul online datorită conceptului de rate online, direct pe cardul de debit, cu reținerea ulterioară a ratelor.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

Articolul Cu un avans de 16% pe an, piața locală de e-commerce poate ajunge a doua în CEE a fost publicat prima dată în Money Buzz! • Știri Economice, Știri Financiare, Știri Business

ANCOM a aprobat condițiile și tarifele de acces la canalizația subterană pentru rețele publice de comunicații electronice din municipiul Galați

ANCOM a comunicat Primăriei Municipiului Galați decizia prin care au fost aprobate condițiile tehnice și economice pentru accesul furnizorilor...