Secretele Profitului pe Terenuri Mici: Cele Mai Rentabile Culturi Agricole

Într-o lume în care agricultura devine tot mai importantă, iar suprafețele mari de teren sunt adesea inaccesibile pentru micii fermieri sau pasionații de grădinărit, soluțiile profitabile pe suprafețe restrânse sunt mai căutate ca oricând. Fie că este vorba despre maximizarea veniturilor dintr-o grădină urbană, fie despre valorificarea unui lot mic de teren rural, alegerea culturilor potrivite poate face diferența dintre un hobby costisitor și o afacere de succes. În acest articol, vom explora cele mai rentabile culturi care se pot adapta pe suprafețe limitate, oferind idei și inspirație pentru cei care doresc să transforme fiecare metru pătrat într-o sursă de profit.

Există chiar și câteva avantaje ale unei culturi pe suprafețe mici. În primul rând, investiția inițială este mai redusă atunci când dispui de o suprafață restrânsă. În plus, pe o suprafață mică este mai ușor să realizezi o strategie pentru gestionarea activității și pentru vânzarea produselor.

O suprafață restrânsă este ideală pentru a testa o nouă afacere, una de nișă, motiv pentru care suprafețele mici sunt adeseori preferate de fermieri, în special de cei care sunt la început de drum.

Totuși, este bine să știi că niciuna dintre culturile profitabile pe suprafețe restrânse nu aduce profit din primul an. În general, aceste culturi necesită 2-3 ani pentru a amortiza investiția și abia după aceea se poate vorbi despre profit. Totuși, ele reprezintă unele dintre cele mai rapide metode de a avea un profit sigur pe termen lung.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Pe suprafețe mici, cele mai profitabile culturi sunt cele de nișă. Înainte de a alege o anumită cultură, este esențial să iei în considerare care sunt ariile în care cultura respectivă poate fi utilizată, care sunt cerințele culturii în ceea ce privește factorii de mediu, precum și dacă plantele se pot dezvolta corespunzător în condițiile oferite de terenul tău.

Cele Mai Rentabile Culturi Agricole

Goji

Fructele de goji au devenit tot mai populare și mai apreciate în ultimii ani. Se consumă deshidratate și se utilizează în medicina naturistă și în cosmetică. La noi în țară, au început să fie cultivate de relativ scurt timp, se adaptează bine și pot aduce profituri mari cu un minim de efort și investiție.

Goji se plantează pe soluri permeabile și în zone însorite. La un hectar sunt necesari 3000-3500 arbuști. Se plantează la o distanță de 1.5-2 m între rânduri, iar la cultura semi-intensivă se lasă 2-2.5 m între rânduri. Perioada recomandată pentru plantare este toamna sau primăvara devreme. Începe să înflorească în mai și rodește din iunie până în octombrie-noiembrie. Goji este o plantă sensibilă la temperaturi extreme. Totuși, rezistă până la -25 grade Celsius și până la +40 grade Celsius. În timpul verii, sunt necesare 2-3 udări pe lună și sunt necesare erbicidări.

Cătină

Fructele de cătină sunt tot mai utilizate în medicina alternativă, datorită conținutului lor bogat în vitamina C. Se consumă cel mai des cu miere de albine, însă pot și și baza unor produse medicinale, cum ar fi ceaiuri, tincturi, siropuri și unguente.

Cătina rezistă foarte bine la temperaturi scăzute și chiar la ger, precum și la temperaturi caniculare. Necesită multă lumină, iar în primii 2 ani de la înființarea plantației are nevoie și de irigații. Odată ce planta se dezvoltă și trec primii doi ani de la înființarea culturii, aceasta rezistă bine și la secetă. Se dezvoltă bine pe aproape orice tip de sol, putând fi cultivată atât la câmpie, cât și în zone submontane. Este recomandat să se evite cultivarea cătinei pe soluri grele și fără drenaj.

Cătina se recoltează la finalul lunii septembrie – prima decadă a lunii octombrie, în funcție de culoare și de soi. Recoltarea este una dintre cele mai grele etape din cultivarea cătinei și se realizează manual, mecanizat sau semi-mecanizat.

Aronia

Aronia este un arbust ușor de cultivat și de întreținut, întrucât nu are cerințe foarte mari în ceea ce privește solul și este rezistent la ger. Se plantează toamna târziu sau primăvara devreme. Este o plantă iubitoare de umiditate, iar necesarul de apă este cel mai mare în perioada creșterii fructelor, adică în lunile mai-iunie. Dacă plantația este bine întreținută, poate fi exploatată până la 15-20 de ani.

Fructele de aronia sunt mici și negre și ajung la maturitatea de coacere la finalul lunii august. În cazul în care vremea nu este prielnică recoltării, perioada de recoltare se poate prelungi până la 4-6 săptămâni.

Topinambur

Topinamburul, cunoscut în denumirea populară ca napul-porcesc, merită toată atenția ta, dacă dispui de o suprafață restrânsă. Este tot mai apreciat în special de persoanele interesate de medicina naturistă.

Topinamburul se plantează la începutul toamnei sau primăvara, pe un teren bine afânat. Plantarea se face la o distanță de 30-50 cm între plante și 70 cm între rânduri. Necesită multă apă, astfel că este esențial să asiguri o bună irigare a terenului pentru a avea o producție ridicată.

Cartof mov

Cartoful mov este, de asemenea, o cultură de nișă care merită luată în considerare pentru o suprafață restrânsă. Este o cultură destul de rară în țara noastră, precum și în lume, motiv pentru care cartoful mov are un preț de vânzare ridicat.

Pregătirea terenului începe din toamnă, cu administrarea îngrășămintelor și arătura. Primăvara, înainte de plantare cu câteva zile, se mărunțește bine terenul. Plantarea se face mecanizat, la o distanță de 20-25 cm între plante și 60-70 cm între rânduri. După două zile de la plantare, se erbicidează terenul. După ce cartofii încep să răsară, se administrează tratamentele fungice și cu insecticide, în special împotriva gândacului de Colorado. Recoltarea are loc la aproximativ 5 luni de la plantare.

Zmeură

Zmeura este una dintre cele mai apreciate fructe de pădure. Dacă ai o suprafață restrânsă și cultivi zmeură, această cultură se poate dovedi profitabilă în scurt timp de la înființare, iar pe termen lung, poate deveni o afacere profitabilă.

Zmeura se cultivă pe terenuri însorite, ferite de vânturi puternice și de temperaturi geroase. Se dezvoltă bine pe soluri lutoase și bine drenate. Se recomandă cultivarea zmeurei după cerealele păioase sau după leguminoase.

Se poate planta toamna sau primăvara, la o distanță de 2.5-3 metri între rânduri și 0.4-0.6 metri între plante. Culturile de zmeură necesită fertilizare. Vara sunt necesare 1-2 udări pe săptămână pe solurile grele și 2-3 udări pe săptămână pe solurile ușoare.

Zmeura se recoltează când fructele devin roșii și moi. Nefiind un fruct rezistent, se păstrează maxim 5 zile, chiar și în depozite frigorifice. Poate fi congelată, caz în care rezistă și câteva luni.

Nuc

Nucul este o specie cu longevitate mare. Se numără printre speciile cu cele mai ridicate cerințe față de lumină. Crește și rodește satisfăcător doar în zone cu temperatură medie anuală de 8-10 grade Celsius, cu temperatura medie din luna cea mai caldă de 20-22 grade Celsius și ierni blânde, în care temperatura medie din luna cea mai rece este -1-2 grade Celsius. Sunt dăunătoare pentru nuc temperaturile mai mari de 35 grade Celsius, precum și temperaturile scăzute, de -25 sau -36 grade Celsius. Crește și rodește bine în zonele unde precipitațiile anuale însumează 600-700 l/mp.

Lavandă

 

Denumită și „aurul mov”, lavanda a devenit tot mai căutată în ultimii ani. Este folosită la ceaiuri, creme, parfumuri, odorizante de cameră și de mașină, repelenți pentru molii și altele.

Lavanda se plantează toamna sau primăvara, pe un teren însorit și bine drenat. Este o plantă care rezistă bine la temperaturi extreme, chiar și la ger de -20 – -30 grade Celsius. Irigarea se realizează prin picurare și este esențial ca apa să nu băltească pe sol, altfel lavanda putrezește. Cultura de lavandă necesită și tratamente cu erbicide, dar nu necesită fungicide sau insecticide.

Castravete amar

Castravetele amar se aseamănă cu castravetele, însă are cerințe particulare în ceea ce privește factorii de mediu. Poate aduce profituri mult mai mari decât cultura de castravete clasic. Cultura de castravete amar nu rezistă bine la temperaturi mai mici de 3 grade Celsius. Se dezvoltă cel mai bine la temperaturi de 22-30 grade Celsius. Are cerințe mari de apă și se recomandă ca solul să fie menținut în permanență reavăn. Răsadurile de castravete amar se plantează la o distanță de 15 cm între rânduri și 40 cm între plante.

Bame

Bamele au devenit tot mai utilizate în bucătării, datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate. Semințele se seamănă din a doua jumătate a lunii mai, când temperatura din timpul zilei este de aproximativ 20 grade Celsius și nu mai există riscul de ger și îngheț. Se seamănă câte două rânduri de plante la distanța de 30-40 cm între rânduri și 40-50 cm între plante. Bamele au nevoie de multă apă și căldură pentru a se dezvolta corespunzător.

Sursa: plantmaster

Articolul Secretele Profitului pe Terenuri Mici: Cele Mai Rentabile Culturi Agricole apare prima dată în Agroteca.

ANAT recomandă turiștilor să apeleze doar la agenții de turism licențiate

► Firma din Satu Mare care a prejudiciat 32 de turiști nu este agenție de turism Asociația Națională a...