Banana și zaharurile: Mit sau realitate? Tot ce trebuie să știi despre carbohidrați, calorii și beneficiile pentru inimă

Bananele sunt printre cele mai consumate fructe din lume, dar au stârnit de-a lungul timpului controverse legate de conținutul lor de zahăr și carbohidrați. Sunt ele cu adevărat o bombă calorică sau reprezintă o gustare sănătoasă și plină de beneficii? În acest articol, vom analiza în detaliu valoarea nutritivă a bananelor, vom răspunde la întrebarea dacă zahărul lor este un motiv de îngrijorare și vom descoperi cum pot contribui aceste fructe delicioase la sănătatea inimii. Află adevărul despre banane și de ce pot fi parte esențială a unei diete echilibrate!

Banana și zaharurile: Mit sau realitate?

Bananele sunt fructe tropicale dulci, care se potrivesc cu tot felul de preparate, de la smoothie-uri și fulgi de ovăz la deserturi. Totuși, dulceața lor provine din zahărul natural, cunoscut și sub denumirea de carbohidrați. Deoarece bananele conțin mai mulți carbohidrați decât alte fructe și majoritatea legumelor, ele au adesea o reputație proastă.

Bananele sunt adesea considerate „bombe de zahăr” sau chiar sunt comparate cu batoanele de ciocolată, dar ar trebui să te îngrijoreze carbohidrații din banane? Iată, potrivit today.com, adevărul despre cantitatea de carbohidrați și calorii din banane, dacă le poți consuma într-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și cum influențează ele nivelul de zahăr din sânge.

Carbohidrați, calorii și beneficiile bananei

- Publicitate -Domeniile Ostrov

O banană de mărime medie conține 27 de grame de carbohidrați și 105 calorii. Prin comparație, un măr are 25 de grame de carbohidrați, o jumătate de cană de ovăz are 27 de grame de carbohidrați, iar o cartof dulce de mărime medie conține 24 de grame de carbohidrați.

Dieteticienii recomandă consumul a 45–60% din calorii din carbohidrați. În cadrul unei diete de 2.000 de calorii, aceasta se traduce într-o cantitate de aproximativ 225 până la 300 de grame de carbohidrați pe zi.

Vezi și 4 combinații de fructe de care trebuie să te ferești, pot deveni toxice și îți pot provoca reacții adverse

Carbohidrații dintr-o banană provin din zahărul natural și fibră, un nutrient care susține sănătatea inimii și digestia. O banană conține și 1 gram de proteine, dar este cel mai cunoscută pentru conținutul său de potasiu, un mineral asociat cu sănătatea inimii. Cercetările au arătat că dietele bogate în potasiu sunt asociate cu niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale, precum și cu riscuri reduse de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. În plus, un studiu recent a constatat că un consum de banane poate fi corelat cu scăderea tensiunii arteriale diastolice.

Este posibil să observi că o banană verde, necoaptă, are un gust amidonat și nu are dulceața naturală a fructului. În schimb, o banană coaptă este foarte dulce și se potrivește perfect în banana bread (pâinea cu banana) sau în deserturi. Pe măsură ce banana se coace, devine mai dulce și, prin urmare, conține mai mulți carbohidrați. Totuși, este dificil să cuantifici exact câți carbohidrați conține o banană coaptă față de una necoaptă. Un studiu a încercat să facă acest lucru, dar cercetătorii au constatat un grad mare de variabilitate.

Sursa: g4food

Articolul Banana și zaharurile: Mit sau realitate? Tot ce trebuie să știi despre carbohidrați, calorii și beneficiile pentru inimă apare prima dată în Casoteca.

Cât costă magia Crăciunului la Sibiu: vizitatorii au cheltuit aproximativ 20 de milioane de euro la Târgul de Crăciun, în 2024

Târgul de Crăciun din Sibiu, unul dintre cele mai așteptate evenimente de iarnă din România, a înregistrat un impact...