Inflaţia preţurilor de consum (IPC) din China a încetinit în decembrie la 0,1% faţă de anul precedent, conform datelor publicate joi de Biroul Naţional de Statistică, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la posibilitatea unei deflaţii, relatează CNBC.
Creşterea generală a preţurilor a fost în concordanţă cu estimările Reuters, dar sub creşterea de 0,2% din noiembrie. În schimb, inflaţia de bază (Core IPC), care exclude preţurile alimentelor şi energiei, a fost de 0,4% faţă de anul trecut, comparativ cu o creştere de 0,3% în luna anterioară.
La nivel lunar, IPC a rămas neschimbat, în contrast cu scăderea de 0,6% înregistrată în noiembrie.
Preţurile alimentelor au scăzut cu 0,6% lunar, datorită condiţiilor meteorologice favorabile, conform datelor oficiale. Preţurile legumelor şi fructelor proaspete au scăzut cu 2,4% şi, respectiv, 1%, în timp ce preţurile cărnii de porc, un produs semnificativ în coşul CPI, au scăzut cu 2,1%.
”Inflaţia generală va fi afectat negativ de preţurile mai slabe ale cărnii de porc în 2025,” au scris analiştii ANZ Bank într-o notă. Pe termen anual, preţurile cărnii de porc şi ale legumelor proaspete rămân ridicate, crescând cu 12,5%.
Preţurile en-gros au continuat să scadă pentru a 27-a lună consecutiv, inflaţia preţurilor producătorilor (IPP) scăzând cu 2,3% faţă de anul precedent în decembrie, uşor peste estimările Reuters, care indicau o scădere de 2,4%.
Lunar, IPP a scăzut cu 0,1%, comparativ cu o creştere de 0,1% în noiembrie, pe fondul suspendării temporare a proiectelor de infrastructură şi imobiliare în afara sezonului, ceea ce a afectat cererea de oţel.
Inflaţia aproape de zero reflectă o cerere internă slabă, în ciuda măsurilor de stimulare introduse de Beijing din septembrie, care au inclus reducerea ratelor dobânzilor, sprijin pentru pieţele de acţiuni şi imobiliare şi creşterea creditării bancare.
Miercuri, China a extins schema de înlocuire a bunurilor de consum, oferind subvenţii şi sprijin pentru modernizarea echipamentelor, în încercarea de a stimula consumul.
Cu toate acestea, Louise Loo, economist principal la Oxford Economics, a declarat că aceste subvenţii sunt ”o soluţie rapidă” care nu adresează problema consumului general.
”Cheltuielile de acum reduc probabilitatea de cheltuieli ulterioare,” a spus Loo.
Shaun Rein, director general al China Market Research Group, a afirmat că programul ”cash for clunkers” al Chinei are beneficii, dar nu este suficient pentru a impulsiona sectorul de retail.