Alegerea hibridului potrivit de porumb este o decizie esențială pentru a asigura o recoltă sănătoasă și productivă. Într-o piață diversificată, unde fiecare sămânță vine cu promisiuni și specificații unice, este important să înțelegi caracteristicile fiecărui tip de hibrid, să iei în considerare condițiile locale și să planifici strategic. Acest ghid îți oferă informațiile esențiale despre selecția semințelor de porumb, pentru ca tu să faci o alegere informată, care să îți maximizeze profitul și să minimizeze riscurile.
Cum să alegi hibridul perfect: Ghid complet despre sămânța de porumb
Pentru obținerea unei recolte bogate, cultivatorii de porumb trebuie să ia în considerare numeroși factori în alegerea hibrizilor. Printre aspectele care influențează succesul în acest sens, se numără tipul de teren, clima, grupa de maturitate, rezistența la boli și la insecte dăunătoare, calitatea și mărimea bobului, erbicidarea și utilizarea porumbului.
Pământul și climatul
Zona în care este amplasată cultura, dar și pământul propriu-zis, influențează alegerea hibridului cel mai potrivit, deoarece acesta trebuie selectat în funcție de media temperaturii din perioada de creștere și de tipul de sol. La început, pentru a găsi hibridul potrivit, cultivatorii pot opta pentru plantarea mai multor hibrizi, pentru ca ulterior să poată compara recolta și să aleagă hibridul potrivit.
Pentru a obține o producție cât mai mare de porumb, este ideal ca hibridul ales să fie unul cât mai rezistent la condiții meteo extreme, cum sunt perioadele de secetă.
Câteva exemple de hibrizi cu toleranță crescută la secetă sunt sămânța de porumb Olt, porumbul KWS Kamelias, hibridul KWS Kornelius sau porumbul Pioneer.
Mărimea și calitatea bobului
Calitatea bobului se observă în uniformitatea știuleților, în desfacerea cu ușurință a boabelor de pe știulete și în rezistența bobului, care ar trebui să nu crape ușor. Crăparea boabelor în timpul recoltei și a manevrării duce la pierderi și reduce calitatea porumbului.
Mărimea bobului poate fi influențată de climat, deoarece seceta, de exemplu, reduce mărimea acestuia, iar boabele rotunde, care cresc în vârful știuletelui, sunt mai multe. Înghețul și seceta reduc productivitatea și calitatea bobului de porumb, ceea ce întărește, din nou, ideea că alegerea hibrizilor trebuie făcută și în funcție de climat, iar cu cât aceștia sunt mai rezistenți la temperaturi extreme, cu atât producția va fi mai puțin influențată de condițiile meteo.
Utilizarea porumbului
Porumbul dulce, popcornul, amidonul alimentar, mălaiul și alte produse derivate din porumb sunt răspândite în industria alimentară. Acesta reprezintă o sursă de hrană principală în multe zone ale lumii, însă consumul uman este doar unul dintre domeniile întrebuințării porumbului.
Vezi și Ghid pentru combaterea cârtițelor
Câteva exemple de hibrizi folosiți în cultivarea porumbului pentru industria alimentară sunt hibridul Dekalb DKC3415, hibridul Pioneer P9911 (FAO 410), hibrizii LG 32.58 și LG 23.06 de la Limagrain etc.
Porumbul este o sursă esențială de hrană și pentru animale, în special pentru păsări, vite și porci, astfel că o cantitate considerabilă de porumb din întreaga lume este utilizată ca furaj. În comparație cu porumbul pentru boabe, acesta necesită mai multă apă și substanțe nutritive, deoarece are o densitate mai ridicată. Printre hibrizii folosiți pentru furaje se numără Turda 160, Fundulea 270, Fundulea 320, Pioneer 3362, KWS 1394.
Pe lângă aceste două mari industrii în care se observă cu ușurință faptul că porumbul este o cereală de bază, indispensabilă chiar, acesta se mai folosește și în domeniul medical sau pentru obținerea biocombustibilului și a celulozei.
Pentru alegerea hibrizilor potriviți, trebuie luate în considerare toate aspectele enumerate mai sus, deoarece un hibrid de calitate nu asigură, automat, o recoltă bogată, dacă nu este ales și în funcție de toți factorii care influențează producția.
Rezistența la boli și dăunători
Cel mai bun mod de a controla și preveni bolile porumbului este alegerea hibrizilor cu toleranță cât mai ridicată la boli, însă trebuie menționat că niciun hibrid nu este rezistent la toate bolile și la toți dăunătorii. Printre cele mai răspândite boli ale porumbului se numără rugina porumbului, putregaiul moale, pătarea cenușie a frunzelor, fuzarioza tulpinii și mozaicul european, iar printre dăunători se numără viermii sârmă și rățișoara.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii porumbului, acesta trebuie plantat pe terenuri corespunzătoare, bine nivelate și irigate. Fertilizarea cu azot și fosfor este, de asemenea, importantă și trebuie efectuată pe durata întregului sezon, astfel încât să nu existe carențe care să ducă la îngălbenirea frunzelor, la neformarea știuleților de porumb și la plante mici care să nu se dezvolte. Astfel, șansele de îmbolnăvire scad în cazul hibrizilor cu toleranță ridicată la boli și dăunători.
Grupa de maturitate
Se consideră că porumbul ajunge la maturitate odată cu apariția punctului negru care se formează în vârful bobului, ceea ce indică faptul că sămânța de porumb poate germina. Odată ajuns în acest stadiu, singurul lucru care influențează recoltarea este umiditatea, care trebuie să scadă sub aproximativ 25%.
În funcție de maturitate, în România, porumbul este clasificat în 5 categorii. În această clasificare, se iau în considerare grupele FAO (Food and Agricultural Organization) care folosesc formule de calcul SUTU (suma unităților termice utile).
- Porumb extratimpuriu – FAO 150 – 250
- Porumb timpuriu – FAO 260 – 340
- Porumb semitimpuriu – FAO 350 – 390
- Porumb semitardiv – FAO 400 – 450
- Porumb tardiv – FAO > 460
După analizarea grupelor de maturitate a hibrizilor, cultivatorii trebuie să ia în considerare și data preconizată a plantării, putându-și planifica recoltarea pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Momentul recoltei depinde de perioada în care se plantează sămânța, de grupa de maturitate și de data la care se plantează sămânța.
Erbicidarea
Rolul erbicidării este acela de a proteja porumbul și de a spori recolta, combătând apariția buruienilor. Așadar, porumbul se dezvoltă mai bine și producția crește. Majoritatea hibrizilor sunt rezistenți la erbicide, iar dacă anumite erbicide nu sunt destinate anumitor hibrizi, acest lucru este menționat, de obicei, pe etichetă. Unii producători de semințe de porumb folosesc tehnici speciale pentru a spori rezistența hibrizilor în fața anumitor erbicide.
Erbicidarea se face în două momente-cheie, și anume înaintea semănatului (preemergent), după ce a fost pregătit terenul, și când răsare porumbul (postemergent), când acesta are încă puține frunze. Cu cât porumbul este îngrijit mai bine și cu cât hibridul ales are mai puține reacții la erbicide, cu atât recolta va fi mai bogată și calitativă.
Sursa: verdon
Articolul Cum să alegi hibridul perfect: Ghid complet despre sămânța de porumb apare prima dată în Agroteca.