Scarlett Johansson cere legi pentru inteligenţa artificială

Actriţa Scarlett Johansson condamnă antisemitismul şi solicită o legislaţie care să protejeze publicul de inteligenţa artificială, după ce un videoclip deepfake cu ea şi cu alte celebrităţi, creat cu ajutorul tehnologiei, a circulat pe reţelele sociale în această săptămână, scrie CNN.

Videoclipul cu inteligenţă artificială arăta o imagine a lui Johansson într-un tricou pe care erau inscripţionate o mână şi degetul mijlociu ridicat, o stea evreiască şi numele lui Kanye West. Deşi fals, videoclipul lăsa să se înţeleagă că ea şi alţi actori transmit un mesaj celor mai recente remarci antisemite ale lui West, după ce acesta a vândut tricouri cu svastică pe site-ul său Yeezy, înainte ca acesta să fie retras de Shopify.

„Membrii familiei şi prietenii mi-au adus la cunoştinţă faptul că un videoclip generat de inteligenţa artificială cu imaginea mea, ca răspuns la o opinie antisemită, a circulat online şi a câştigat teren”, a declarat Johansson pentru CNN. „Sunt o femeie evreică care nu are nicio toleranţă faţă de antisemitism sau discurs de ură de orice fel. Dar, de asemenea, cred cu tărie că potenţialul discursului instigator la ură multiplicat cu inteligenţa artificială este o ameninţare mult mai mare decât orice persoană care îşi asumă responsabilitatea pentru acesta. Trebuie să scoatem în evidenţă utilizarea abuzivă a inteligenţei artificiale, indiferent de mesajele sale, altfel riscăm să pierdem controlul asupra realităţii”.

Declaraţia lui Johansson a continuat: „Din păcate, am fost o victimă foarte publică a IA, dar adevărul este că ameninţarea IA ne afectează pe fiecare dintre noi. În ceea ce priveşte inteligenţa artificială, se apropie un val de 300 de metri la care mai multe ţări progresiste, printre care şi Statele Unite, au reacţionat într-un mod responsabil. Este terifiant faptul că guvernul SUA este paralizat atunci când vine vorba de adoptarea unei legislaţii care să protejeze toţi cetăţenii săi împotriva pericolelor iminente ale IA”.

Videoclipul fals includea, de asemenea, imagini generate de inteligenţa artificială cu Adam Levine, Mila Kunis, Lenny Kravitz, Mark Zuckerberg, Sacha Baron Cohen, Ben Stiller, Natalie Portman, David Schwimmer şi alţii, pe melodia „Hava Nagila”, un cântec popular evreiesc care este interpretat de obicei la evenimente culturale festive.