Băuturi fără cofeină care înlocuiesc cafeaua. Alternative sănătoase pentru energie și focus

Iată câteva băuturi fără cofeină care pot înlocui cafeaua clasică. Dacă vrei alternative sănătoase pentru un plus de energie și concentrare, ai ajuns unde trebuie.

Băuturi fără cofeină care înlocuiesc cafeaua. Alternative sănătoase pentru energie și focus

Pentru mulți, cafeaua este un element esențial al dimineții. Totuși, consumul excesiv de cofeină poate avea efecte negative asupra sănătății. Cei care trebuie să reducă sau să evite cafeaua pot găsi alternative benefice în aceste băuturi.

Pentru unii, cantitatea mare de cofeină poate provoca nervozitate, și agitație, cunoscute sub denumirea de „stare de agitație”. Pentru alții, cafeaua poate provoca tulburări digestive și durei de cap. Mulți pur și simplu nu pot tolera gustul amar sau se plictisesc de ceașca lor obișnuită de dimineață.

Cafea cu cicoare

La fel ca boabele de cafea, rădăcina de cicoare poate fi prăjită, măcinată și preparată într-o băutură extraordinară. Băutura are un gust foarte asemănător cu cafeaua, dar nu conține cofeină. Este, de asemenea, o sursă bogată de insulină.

Această cafea poate ajuta la digestie și susține un intestin sănătos prin promovarea creșterii bacteriilor benefic. În plus, studiile pe animale au descoperit că poate stimula ficatul să producă mai multă bilă, ceea ce poate fi benefic pentru digestia grăsimilor.

Ceai matcha

Matcha este un tip de ceai verde obținut prin aburirea, uscarea și măcinarea fină a frunzelor plantei Camellia Sinensis. Multele beneficii ale matcha sunt adesea legate de sănătatea inimii.

Studiile sugerează că consumul regulat de ceai verde poate contribui la reducerea riscului de hipertensiune arterială. Deși aceste cercetări au utilizat extracte de ceai verde, cantitatea de catechine a fost similară cu cea dintr-o cană de matcha.

Studiile efectuate pe persoane cu diabet zaharat de tip 2 au arătat că ceaiul verde poate fi asociat cu o reducere a greutății și a procentului de grăsime corporală, precum și cu un risc mai scăzut de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Vezi și: Ce popor bea mai multă cafea? Topul mondial al țărilor consumatoare de cafea

Laptele auriu

Laptele auriu este un îndulcitor fără cofeină, perfect pentru a înlocui cafeaua. Această băutură caldă include mirodenii precum ghimbir, scorțișoară, turmeric și piper negru, iar unele variante pot conține și cardamom, vanilie sau miere.

Turmericul nu doar că oferă băuturii o nuanță aurie plăcută, dar este și cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii datorită curcuminei, un compus cu efecte puternice. În plus, piperul negru ajută la creșterea capacității corpului de a absorbi curcumina, la fel cum o face și grăsimea.

Astfel, pentru un beneficiu maxim, poți lua în considerare utilizarea laptelui integral în loc de cel fără grăsimi pentru această băutură.

Apa cu lămâie

Schimbarea stilului de viață nu trebuie să fie complicată. Începerea zilei cu apă cu lămâie este o alegere excelentă. Fără calorii și cofeină, aceasta oferă o cantitate semnificativă de vitamina C. Ca antioxidant, vitamina C susține sistemul imunitar și protejează pielea de daunele solare.

De asemenea, este esențială pentru producerea de colagen, o proteină care oferă structura de bază pentru piele, tendoane și ligamente. Un simplu pahar de apă cu lămâie poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea generală.

Oțetul de mere

Oțetul de mere se obține prin fermentarea merelor zdrobite, folosind drojdie și bacterii. Acest proces produce acid acetic, care, conform unor studii, poate aduce beneficii asupra sensibilității la insulină și a nivelului zahărului din sânge.

Un exemplu relevant este un studiu din 2019 efectuat pe pacienți cu diabet zaharat de tip 2. Participanții au fost împărțiți aleatoriu să consume fie un placebo, fie oțet de mere timp de 8 săptămâni. Cei care au consumat oțet de mere au înregistrat niveluri semnificativ mai scăzute de zahăr din sânge și o sensibilitate la insulină îmbunătățită.

Sursa: catine.ro