„Ora cu și pentru animale” ar putea deveni opțional național din 2026. Copiii vor învăța cum să protejeze animalele și natura

Hilde Tudora, directorul Direcției Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov, a declarat pentru Edupedu.ro că ministrul Educației, Daniel David, susține introducerea opționalului „Ora cu și pentru animale” la nivel național. Potrivit acesteia, disciplina ar putea fi inclusă în oferta educațională în februarie 2026, urmând să fie implementată în școli din toată țara în anul școlar 2026-2027.

„Ora cu și pentru animale” ar putea deveni opțional național din 2026. Copiii vor învăța cum să protejeze animalele și natura

Pe 10 aprilie, Hilde Tudora și ministrul Educației, Daniel David, s-au întâlnit la sediul ministerului pentru a discuta despre importanța și perspectivele extinderii opționalului „Ora cu și pentru animale”. Inițiativa, deja implementată în județul Ilfov pentru elevii de clasa a V-a și a VI-a din acest an școlar, ar putea fi extinsă la nivel național.

„Ministrul a fost foarte deschis. Sincer, nu mă așteptam să fie altfel – este, totuși, profesor de științe cognitive. A înțeles imediat cât de necesar este un astfel de demers. Mi-a spus să începem toate procedurile pentru ca acest opțional, lansat în Ilfov, să poată fi introdus la nivel național și a declarat clar că susține proiectul”, a precizat Hilde Tudora, directorul Direcției Protecția Animalelor.

Vezi și: Elevii sunt în vacanță de Paște până pe 27 aprilie. După întoarcerea la cursuri, începe ultima etapă a anului școlar

Întrebată ce etape sunt necesare pentru ca opționalul să fie introdus la nivel național, Hilde Tudora a explicat că urmează o serie de pași birocratici ce trebuie finalizați până în februarie 2025.

”Până în februarie trebuie să demonstrăm că acest opțional are valoare reală”

„Din păcate, nu putem evita partea birocratică. Până în februarie trebuie să demonstrăm că acest opțional are valoare reală. Trebuie să-l promovăm eficient în rândul părinților, pentru că ei sunt cei care aleg. Vom organiza concursuri, vom participa la dezbateri și vom evidenția componenta socială a acestui demers – faptul că urmărește dezvoltarea unor aptitudini și calități importante în rândul elevilor”, a declarat Tudora.

Hilde Tudora a explicat că, dacă toate etapele birocratice sunt parcurse până în februarie 2025, opționalul „Ora cu și pentru animale” ar putea fi inclus în oferta națională de opționale și introdus în școli din toamna anului 2026.

Orele sunt interactive și includ prezența animalelor de companie, cum ar fi câini pentru adopție, câini polițiști, pisici sau chiar o găină crescută ca animal de companie. Elevii învață prin exemple concrete despre respectul față de animale și despre responsabilitățile reale din viața de zi cu zi – de la sterilizarea animalelor din gospodărie și evitarea hrănirii urșilor în drumeții, până la adoptarea conștientă și sesizarea abuzurilor.

La întâlnirea cu ministrul Educației, Daniel David, Tudora a fost însoțită de câinele Alfie. Deși inițial nu a fost lăsat să intre în instituție, ministrul a permis accesul, gest apreciat de directoare, care speră ca animalele de companie să fie tot mai des acceptate în spațiile publice. Ea a subliniat că o astfel de deschidere reflectă o schimbare de mentalitate și un pas spre o societate mai empatică și responsabilă.

Citește interviul integral pe Edupedu.ro 

Articolul „Ora cu și pentru animale” ar putea deveni opțional național din 2026. Copiii vor învăța cum să protejeze animalele și natura apare prima dată în Pedagoteca.