Un nou raport intitulat „Povara economică a HPV: dezvăluirea beneficiilor prevenției HPV” a fost lansat de Asc Academics și Prof. Maarten J. Postma, Profesor de Farmacoeconomie la Universitatea din Groningen, Olanda, cu finanțare MSD.
Povara economică ridicată a cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV, evidențiată într-un raport de cercetare din 13 țări
Raportul relevă că povara actuală pentru cancerul de col uterin, estimată pe baza costurilor directe din anul 2024, provenite din cele 13 țări incluse în analiză, este de aproximativ 9,7 miliarde de euro.
Povara economică variază considerabil de la o țară la alta, în funcție de dimensiunea populației, de incidența cancerului de col uterin și de Indicele de Dezvoltare Umană (IDU), incluzând valori estimate la 7,4 miliarde de dolari în China, 644 de milioane de dolari în Mexic, 346 de milioane de dolari în Brazilia, 15,5 milioane de dolari în România, 10,5 milioane de dolari în Olanda.
La cinci ani distanță de data limită stabilită de OMS (2030) pentru atingerea țintelor din strategia de eliminare a cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, adoptată în august 2020, publicația relevă diferențele semnificative privind progresele în atingerea acestor ținte de către țările incluse în analiză.
Costurile directe au inclus costuri legate de tratament, iar în unele cazuri costuri legate de diagnostic și screening.
„Povara economică a HPV: dezvăluirea beneficiilor prevenției HPV”, de Prof. M. Postma, G. Tiozzo, G. Gurgel, R. Kwiatkiewicz (Asc Academics) – Publicat în 2025.
Vezi și: Ce trebuie să știi despre vaccinarea anti HPV. La ce vârstă este recomandat să o faci
Un nou raport care coroborează date disponibile din 13 țări diferite a identificat o povară economică semnificativă a cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV în toate aceste țări. Pe lângă impactul pozitiv asupra vieții umane, eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică ar putea genera economii anuale de milioane de dolari pentru fiecare țară. Costurile ridicate identificate în raport pot fi considerate estimări conservative din cauza lipsei de date disponibile privind alte boli prevenibile cauzate de infecția cu HPV, altele decât cancerul de col uterin.
Noul raport, intitulat „Povara economică a HPV: dezvăluirea beneficiilor prevenției HPV”, a fost realizat de Asc Academics și Prof. Maarten J. Postma, Profesor de Farmacoeconomie la Universitatea din Groningen, Olanda, și a fost finanțat în întregime de MSD.
Cu toate că raportul include doar estimări privind costul tratamentului și gestionării cancerului de col uterin, autorul afirmă că prin atingerea țintelor din strategia OMS, se poate obține un efect și asupra poverii economice determinate de alte cancere și afecțiuni cauzate de HPV.
Comentând rezultatele raportului, Prof. Maarten J. Postma a declarat: „Acest raport subliniază modul în care progresul fiecărei țări este influențat de sisteme de sănătate, viziuni culturale, investiții și politici unice. Barierele comune includ accesul limitat, dezinformarea, ezitarea la vaccinare, recomandările variate ale furnizorilor de servicii de sănătate și normele culturale. Abordarea acestor probleme poate extinde eforturile de prevenție, programele de screening și tratament, în special în țările cu o acoperire vaccinală scăzută. Investiția în prevenția HPV salvează vieți și reduce costurile viitoare în sistemul de sănătate pe termen lung, economisind țărilor sute de milioane de dolari pe an și chiar miliarde în unele cazuri, dacă eliminarea poate fi realizată. Fiecare țară poate aspira să elimine cancerul de col uterin ca problemă de sănătate publică. Raportul subliniază că prevenția este atât o necesitate în domeniul sănătății, cât și un beneficiu economic, și că prevenția este o măsură rentabilă cu avantaje imediate și pe termen lung.”
Principalele concluzii ale raportului includ:
Povara economică a HPV: Povara economică totală a cancerului de col uterin este ridicată, dar variază semnificativ de la o țară la alta, în funcție de numeroși factori. Un tabel complet cu costurile pe viață per țară este reprodus cu fidelitate mai jos, iar cifrele variază de la 7,4 miliarde de dolari în China, 649 milioane de euro în Africa de Sud, 644 milioane de dolari în Mexic până la 15,5 milioane de dolari în România, 15,2 milioane de dolari în Polonia, 10,5 milioane de dolari în Olanda.
Impactul la nivel uman al HPV: Cu toate că în anumite regiuni se poate observa o tendință de scădere a incidenței, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer apărute la femei. Acesta cauzează conform estimărilor 000 de decese anual la nivel global și determină o povară economică semnificativă asupra sistemelor de sănătate.
Prevenția salvează vieți și bani: Realizarea obiectivelor 90-70-90 stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) până în 2030 ar putea reduce incidența cancerului de col uterin cu 42% până în 2045, ar preveni aproximativ 62 de milioane de decese până în 2120 și ar putea aduce economii de ordinul miliardelor de dolari la bugetul sistemelor de sănătate în țările incluse în raport
Obstacole identificate în calea progresului: În ciuda progreselor recente, raportul relevă că accesul limitat la vaccinuri, disparitățile în domeniul sănătății și dezinformarea sunt printre cele mai importante obstacole identificate în atingerea obiectivelor OMS1.
Noul raport estimează povara economică a HPV în 13 țări selectate, respectiv Austria, Brazilia, China, Franța, Germania, Mexic, Polonia, România, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Olanda și Filipine, reprezentând diferite sisteme de sănătate, programe de imunizare, contexte culturale, regiuni geografice și contexte epidemiologice.
Foaie informativă despre cancerul de col uterin – Organizația Mondială a Sănătății, publicată pe 5 martie 2025 – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer
Strategia globală pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică. Geneva: Organizația Mondială a Sănătății; 2020. Licență: CC BY-NC-SA 3.0 IGO