Merele românești, mici și stricate, sunt înlocuite în școli cu mere din Republica Moldova

Scandal în cazul merelor livrate prin fonduri europene și naționale pentru elevii din școli. Fructele mici, stricate și cu mucegai, destinate elevilor din județul Buzău, au fost livrate de firma care are contract cu Consiliul Județean pentru programul „Laptele și Cornul”. Furnizorul susține că fructele sunt netratate și amenință că, în curând, vor fi distribuite mere din Republica Moldova.

Merele românești, mici și stricate, sunt înlocuite în școli cu mere din Republica Moldova

Primele probleme în județul Buzău au apărut încă din luna ianuarie, iar imediat ce au văzut că în locul fructelor sănătoase primesc mere stricate și pline de mucegai, directorii școlilor au făcut sesizări către furnizor cerând înlocuirea produselor neconforme.

De partea cealaltă, reprezentanții furnizorului de mere recunosc că au fost probleme cu calitatea fructelor în unele școli, dar spun că nu au fost mere stricate, ci doar mere românești, mai mici și nu cu un aspect perfect, precum cele din import.

În cadrul programului „Laptele și Cornul”, merele livrate în școlile din județul Buzău au creat controverse din cauza calității lor precare.

Fructele erau adesea mici, stricate sau cu mucegai, iar după numeroase sesizări din partea școlilor, vicepreședintele Consiliului Județean a efectuat verificări personale ale calității produselor.

Furnizorul de mere a recunoscut că fructele erau mai mici și mai puțin tratate decât cele din supermarketuri, explicând că au fost livrate mere românești, netratate. În fața problemelor, acesta a anunțat că, în curând, vor fi aduse mere din Republica Moldova, care vor arăta mai bine vizual, deși nu vor avea aceleași proprietăți nutriționale ca cele românești.

Vezi și: Un nou fungicid a fost lansat pentru cultura de cereale păioase. Acesta promite o protecție mai eficientă împotriva bolilor

Pentru anul școlar 2024-2025, programul „Laptele și Cornul” beneficiază de o sumă de aproximativ 760 de milioane de lei, din care o parte se utilizează pentru fructe, lapte și produse de panificație oferite elevilor.

Pe de altă parte, Direcția Sanitară Veterinară din Vaslui a oprit la graniță o cantitate semnificativă de mere din Republica Moldova (20 de tone), pentru depășirea limitei maxime admise de pesticidul Propargite, utilizat în combaterea dăunătorilor. Autoritățile au demarat o anchetă și au dispus retragerea produselor contaminate de pe piață.

Sursa: agrointel.ro

Articolul Merele românești, mici și stricate, sunt înlocuite în școli cu mere din Republica Moldova apare prima dată în Agroteca.