Eșecul candidatului susținut de coaliția de guvernare, Crin Antonescu, în alegerile prezidențiale a declanșat o criză politică majoră. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a propus retragerea partidului din coaliție și și-a anunțat intenția de a demisiona, asumându-și responsabilitatea pentru rezultatul dezamăgitor.
Ciolacu a argumentat că acordul coaliției, care prevedea un premier PSD și un candidat comun pentru președinție, a fost îndeplinit doar parțial, având în vedere necalificarea lui Antonescu în turul doi. „
Azi, după ce am văzut votul românilor, neavând nicio credibilitate după vot, am să propun colegilor mei ca PSD să iasă din această coaliție. Dacă colegii mei vor vota să ieșim din coaliție, eu am să-mi depun demisia”, a declarat Ciolacu.
În contextul retragerii PSD, se discută despre posibilii premieri interimari. Numele vehiculate includ Daniel David, ministrul Educației, susținut de PNL și Ilie Bolojan, apreciat pentru profilul său tehnocrat, Marian Neacșu, vicepremier PSD, considerat un apropiat al lui Ciolacu, și Cătălin Predoiu, vicepremier și președinte interimar al PNL.
Consiliul Politic Național al PSD s-a reunit pe 5 mai 2025 pentru a discuta situația. Regrupările politice vin în urma înfrângerii lui Crin Antonescu, percepută ca un eșec al coaliției, care nu a reușit să contracareze valul de voturi anti-sistem. Antonescu a obținut 20,7% din voturi.
Această criză politică riscă să creeze un vid de putere, deschizând calea pentru ascensiunea partidelor suveraniste, considerate de mulți ca fiind și mai incompetente decât actuala coaliție. Eșecul coaliției de a oferi o alternativă credibilă a alimentat nemulțumirea publică și a creat un teren fertil pentru discursul populist.