Orhideea care are o sămȃnţă cȃt un fir de praf

Orhideea bijuterie din marmură sau orhideea filigranată (Anoectochilus imitans) este planta cu cele mai mici seminţe din lume, acestea avȃnd numai 0,05mm lungime.

Este ȋntȃlnită ȋn insulele Fiji, ȋn Noua Caledonie, ȋn zone umede și bine umbrite.

Specia face parte din familia Orhidaceae, iar numele său știinţific provine din cuvintele grecești anoiktos-deschis și cheilos-buza, cu referire la aspectul florii. Punctul său forte ȋn ochii celor care o aleg este aspectul interesant al frunzelor catifelate, late, subţiri, de culoare verde ȋnchis, așezate ȋn formă de rozetă. Acestea prezintă nervuri vizibile, albicioase și metalizate care ȋi dau un aspect unic.

Planta are dimensiuni reduse, avȃnd o ȋnălţime cuprinsă ȋntre 15-30 cm. Înflorește iarna și primăvara, iar florile sunt mici, catifelate, gălbui.

Fructele sunt de tip capsulă, acoperite cu perișori și adăpostesc un număr mare de seminţe care se răspȃndesc cu ajutorul vȃntului.

Vezi și: Nuca de cocos din mare este o samȃnta uriasa

Orhideea bijuterie din marmură-ȋngrijire

Este destul de pretenţioasă și greu de găsit pe piaţă. Cum crește ȋn zona cu climat tropical, condiţiile care i se oferă trebuie să reproducă cȃt mai fidel mediul natural.

Astfel, are nevoie de o temperatură ȋn jur de 18-25 grade Celsius, de un sol umed, dar bine drenat, un substrat alcătuit dintr-un amestec de scoarţă, turbă și perlit și lumină puternică, indirectă. Ca urmare, poziţionarea ghiveciului este deosebit de importantă, mai ales că expunerea la curenţi de aer dăunează plantei.

În perioada de creștere, se recomandă fertilizarea o dată la două săptămȃni, iar cum Anoectochilus este originară dintr-o zonă cu umiditate ridicată, fie i se udă frunzele prin pulverizarea apei pe suprafaţa lor, fie se folossește un umidificator de cameră.

Se ȋnmulţește prin divizarea rizomului.

Pentru a i se păstra atractivitatea, i se pot ȋndepărta florile și frunzele veștejite.

În Asia, orhideea bijuterie se folosește ca plantă medicinală fiind uilizată pentru tratarea diabetului, hepatitei și a altor afecţiuni.

Sursa foto: https://bie.ala.org.au

Articolul Orhideea care are o sămȃnţă cȃt un fir de praf apare prima dată în Casoteca.