Românii continuă să arunce masiv mâncare gătită. Tinerii, principalii responsabili pentru risipa alimentară în 2025

Aproape jumătate dintre români continuă să arunce mâncare gătită, iar acest comportament rămâne constant și în 2025, în ciuda stabilității obiceiurilor de cumpărare față de anul anterior. Datele provin dintr-un studiu realizat de Up România, în parteneriat cu Reveal Marketing Research, dat publicității marți.

Potrivit cercetării, 83% dintre respondenți declară că fac cumpărături alimentare de câteva ori pe săptămână, iar 38% aproape zilnic. În ciuda acestei frecvențe, risipa alimentară continuă să fie o problemă majoră.

Consumul de mâncare gătită acasă rămâne predominant, dar este în ușoară scădere. Femeile și persoanele de peste 55 de ani preferă acest tip de alimentație, cu o medie de 7,5, respectiv 8,7 mese din 10. Tinerii între 18 și 24 de ani aleg mai frecvent comanda de mâncare sau ieșirile la restaurant, contribuind indirect la creșterea risipei.

România generează anual aproximativ 2,5 milioane de tone de deșeuri alimentare, echivalentul a 150 de kilograme de alimente pe cap de locuitor. Situația are implicații economice, sociale și de mediu, susțin autorii studiului.

Conform datelor, risipa este percepută drept o problemă gravă de către 64% dintre respondenți, în special de femei și de persoanele cu vârste între 35 și 44 de ani. Sentimentul predominant asociat este vinovăția.

Valoarea pierderilor alimentare este estimată, în cele mai multe cazuri, la sub 50 de lei săptămânal, dar 3% dintre respondenți depășesc 200 de lei. Tinerii sub 35 de ani sunt mai expuși acestor pierderi, în timp ce persoanele în vârstă manifestă o mai bună gestionare a alimentelor.

Tipurile de produse cel mai des aruncate sunt mâncarea gătită (46%), pâinea și produsele de panificație (39%), fructele (28%) și legumele (27%). Cumpărăturile în exces și prepararea unor porții prea mari sunt principalele cauze identificate.

Generațiile mai în vârstă, în special cei peste 55 de ani, se remarcă printr-un comportament alimentar mai sustenabil. Aceștia respectă reguli tradiționale precum „să nu arunci mâncarea” și declară pierderi alimentare și financiare minime. În contrast, tinerii din categoria 18-34 ani aruncă semnificativ mai mult și sunt mai puțin influențați de valorile transmise în familie.

Deși 82% dintre români aplică metode de reducere a pierderilor, precum congelarea alimentelor, planificarea cumpărăturilor (78%) sau estimarea corectă a porțiilor (76%), deschiderea față de astfel de soluții este mai redusă în rândul Generației Z.

Cercetarea a fost realizată online, pe un eșantion de 1.017 respondenți din mediul urban, cu vârste între 18 și peste 56 de ani. Colectarea datelor a avut loc între 15 și 24 martie 2025. Marja de eroare este de ±3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Articolul Românii continuă să arunce masiv mâncare gătită. Tinerii, principalii responsabili pentru risipa alimentară în 2025 apare prima dată în Agroteca.