Deși condițiile meteorologice par favorabile pentru un an agricol cu randamente bune, suprafața totală însămânțată de fermieri români în primăvara 2025 este cu 27% mai mică decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Până la finalul lunii aprilie, fuseseră cultivate doar 2,4 milioane de hectare, comparativ cu peste 3,3 milioane hectare în 2024. Scăderile se înregistrează la majoritatea culturilor: legume, cereale, cartofi, oleaginoase și sfeclă de zahăr.
Sfecla de zahăr – o cultură în declin accentuat
Cea mai mare scădere procentuală este în cazul sfeclei de zahăr, o cultură costisitoare din punct de vedere al investiției inițiale. Până la 30 aprilie 2025, au fost însămânțate doar 10.700 de hectare, față de 21.300 de hectare în aceeași perioadă din 2024 – o reducere de aproape 50%.
Această scădere vine în contextul în care cei doi procesatori principali de zahăr din România, Fabrica de Zahăr Premium Luduș și Agrana, au negociat cu fermierii contracte pentru doar 14.000 de hectare, o suprafață cu 38,5% mai mică decât cea contractată anul trecut.
Porumbul pierde teren după un an de recesiune în producție
Și porumbul, cultură esențială în structura agricolă a României, a pierdut teren. Anul trecut, producția totală a scăzut la 5,99 milioane de tone, față de 8,5 milioane de tone în 2023. În acest context, în 2025, au fost însămânțate 975.400 hectare, mult sub cele 1,5 milioane hectare din perioada similară a anului trecut.
Vezi și Tot ce trebuie să știi despre porumb: când se plantează, cum crește și când e gata de cules
Legumele – în continuare deficitare
Scăderi semnificative s-au înregistrat și la legumele cultivate în câmp și solarii, ajungându-se la 58.800 hectare, în scădere cu 35,5% față de 2024. Această reducere vine într-un moment în care cererea internă rămâne ridicată, iar producția autohtonă este deja insuficientă. În 2023, doar 51,1% din resursele de legume au fost asigurate din producția locală, restul fiind acoperit prin importuri.
Un context îngrijorător pentru securitatea alimentară
Deși randamentele la hectar ar putea fi bune, scăderea masivă a suprafețelor cultivate pune presiune pe securitatea alimentară a României. Reducerea generalizată a suprafețelor este un semnal că fermierii sunt tot mai reticenți în fața investițiilor agricole, probabil din cauza incertitudinilor legate de prețuri, costuri de producție și contracte de valorificare.
Articolul Suprafețele însămânțate în primăvară au scăzut cu 27% față de 2024 apare prima dată în Agroteca.