Legea ”Big Beautiful Bill” a lui Trump ar putea stimula economia SUA, spun băncile

Băncile americane susţin că legea ”One Big Beautiful Bill Act” propusă de Donald Trump ar putea stimula semnificativ economia SUA, în pofida îngrijorărilor legate de creşterea deficitului bugetar. Legea a fost întâmpinată pozitiv de sectorul bancar, care vede în aceasta o şansă de a evita o contracţie fiscală severă în 2026, relatează CNBC.

Asociaţia Bancherilor Americani (ABA) a transmis duminică, într-o scrisoare publică, că susţine ferm numeroase prevederi ale legii, lăudând măsurile de ”relaxare fiscală necesară”.

Economistul-şef pentru pieţe dezvoltate al băncii Nomura, David Seif, a declarat că legea ar fi ”aproape fără îndoială benefică pentru economia SUA în următorii ani”, în contextul în care multe dintre prevederile Legii privind Reducerea Taxelor din 2017 urmează să expire la finalul lui 2025.

Potrivit analiştilor, legea lui Trump din 2017 a redus taxele pe venit, a majorat creditele fiscale pentru copii şi a oferit deduceri generoase companiilor. Expirarea acestor prevederi ar putea duce la o scădere bruscă a consumului şi a investiţiilor. Legea OBBB propune reînnoirea celor mai multe dintre aceste măsuri, evitând astfel o contracţie fiscală majoră în 2026.

Seif a adăugat că prevederile care permit amortizarea mai rapidă a investiţiilor de capital ar putea stimula investiţiile pe termen scurt, chiar dacă în detrimentul celor pe termen lung.

La rândul lor, strategi de la Citi au transmis într-o notă că adoptarea legii va reprezenta un factor pozitiv pentru creşterea economică.

”Acordurile comerciale (cu Regatul Unit, China, Japonia, India, Europa etc.) şi adoptarea legii stimulative Big Beautiful Bill în iulie ar trebui să îmbunătăţească aşteptările de creştere”, au scris aceştia. Totodată, Citi estimează că Rezerva Federală va relaxa politica monetară în perioada următoare, consolidând acest efect.

Îngrijorări legate de deficit şi sustenabilitate

Criticii legii atrag însă atenţia asupra dezechilibrelor bugetare. Biroul Bugetar al Congresului (CBO), o instituţie nonpartizană, estimează că legea ar putea adăuga cel puţin 3.000 de miliarde de dolari la deficitul federal în următorul deceniu.

Morgan Stanley a remarcat într-un raport din iunie că, deşi prevederile fiscale favorabile ar putea sprijini sectoarele bursiere precum serviciile de comunicaţii, industria şi energia, ele riscă să ridice semne de întrebare privind sustenabilitatea fiscală pe termen lung.