INTERVIU │ La ce pericol se supun sportivii care fac eforturi fizice mari în timpul caniculei (AUDIO)

„Riscurile sunt mari și am văzut cazuri de sportivi prăbușiți pe teren din cauza ritmului cardiac destabilizat”, spune cardiologul Ștefan Busnatu.

 

Doctorul în științe medicale, specialist în cardiologie, a fost invitat în direct la Radio Sport Total FM, unde a discutat despre tinerii sportivi și relația lor cu vitaminizarea și suplimentele, despre efectele, dar și beneficiile lor. Deasemenea, s-a abordat și subiectul cazului Pancu și declarația sa de după meciul cu Italia, despre fotbaliștii naționalei sub 21 de ani a României:

„Să știți că, dacă e să vorbim la început de termenul de sportiv, există mai multe clasificări, pentru că există sportivi de club, există sportivi olimpici și, practic, când se fac analizele în ghidurile de cardiologie sportivă, se constată un volum de antrenament estimat săptămânal pentru a clasifica acest sportiv. Sportivii de club și cei profesioniști au în jur de cel puțin 12-16 ore de antrenament fizic pe săptămână, iar sportivi olimpici ajung la peste 20 de ore de antrenament. Vă zic toate astea pentru că în condițiile în care avem o expunere la temperaturi crescute, cum sunt și zilele astea pe care le trăim în această perioadă extrem de călduroasă, un volum foarte mare de antrenament predispune la foarte multă deshidratare și la foarte multe riscuri asociate cardiovasculare pentru sportivi. Asta, pentru că ei fac antrenamente foarte intense în căldură, mulți dintre ei, și atunci suplimentele reprezintă un mod prin care organismul se poate stabiliza pe perioada eforturilor de lungă durată. Totodată e și un mod prin care se poate îmbunătăți recuperarea sportivilor în această perioadă. Sportivii ar trebui să aibă în vedere că totul ar trebui făcut cu ajutorul unor specialiști. Și dacă vorbim specific de efort fizic, care e făcut la intensitate foarte mare, e foarte important ca deciziile cu privire la suplimentație să fie luate împreună cu medicii, împreună cu nutriționiștii care sunt în locuri astfel încât, cum spuneam și mai devreme, suplimentele să fie utilizate pentru a proteja sportivii și pentru a le îmbunătăți recuperarea. Și aici discutăm practic de necesitate de a efectua controale care să fie amănuntite, pentru că riscurile sunt mari și am văzut cazuri și cu siguranță știți și dumneavoastră, de sportivi prăbușiți pe teren și nu doar pe terenul de fotbal, din cauza faptului că atunci când transpirăm foarte intens, pierdem foarte multe minerale din corp și ritmul cardiac se poate destabiliza. Și dacă există afecțiuni preexistente care nu au fost identificate, din păcate acestea se pot transforma în evenimente de moarte subită.”, a spus medicul cardiolog Ștefan Busnatu.

Ascultați interviul integral pe site-ul www.sptfm.ro, sau prin aplicația de mai jos:

https://sptfm.ro/audio-stefan-busnatu-cardiolog-riscurile-sunt-mari-si-am-vazut-cazuri-de-sportivi-prabusiti-pe-teren-datorita-ritmului-cardiac-destabilizat/