Creșterea TVA-ului pentru cărți de la 5% la 11% ar putea duce la falimentul editurilor mici, la închiderea librăriilor și la dispariția noilor titluri românești, avertizează Mihai Mitrică, directorul Asociației Editorilor din România, într-un interviu acordat Deutsche Welle.
Cresterea TVA la cărți va duce la închiderea unor librării și edituri, avertizează Asociația Editorilor din România
Potrivit acestuia, măsura fiscală asumată de Guvernul Bolojan luni în Parlament – care vizează și manualele școlare, ziarele și revistele – va avea un efect direct asupra consumului: „Impactul va fi scăderea în continuare a consumului, a numărului de cărți vândute.”
Creșterea TVA-ului pentru cărți de la 5% la 11%, prevăzută în pachetul de măsuri fiscale asumat de Guvernul Bolojan, ar putea duce la falimentul editurilor mici, închiderea librăriilor și reducerea drastică a titlurilor românești noi, avertizează Mihai Mitrică, directorul Asociației Editorilor din România, într-un interviu pentru Deutsche Welle.
Vezi și: Hubert Thuma propune ca „Ora cu şi pentru animale” să devină materie opţională în școli
Mitrică subliniază că această măsură fiscală vine într-un context deja dificil pentru industria editorială, cu o scădere constantă a pieței de carte în ultimii ani. Deși veniturile au rămas aparent constante, ele se bazează pe volume mai mici de vânzări, influențate de inflație. Din 2008 până în 2023, cifra de afaceri din editare a crescut doar cu 76%, comparativ cu o creștere de 206% în economia generală. În plus, numărul angajaților din sector a scăzut cu o treime.
Impactul bugetar estimat pentru stat este minim — sub 4 milioane de euro — în timp ce consecințele pentru industrie sunt majore. Mitrică spune că statul ar fi putut susține un TVA de 0% la carte, cum se întâmplă în alte țări europene precum Marea Britanie sau Cehia. Chiar și Germania, cu un TVA de 7%, militează pentru scăderea acestuia.
Mitrică atrage atenția că în lipsa unui sprijin real — cum ar fi respectarea legilor privind achizițiile publice de carte pentru biblioteci sau programe de sprijin pentru librării — România riscă să piardă o industrie fundamentală pentru educație. De altfel, el subliniază că, în alte țări, editorii pot conta pe achiziții directe de stat pentru biblioteci, ceea ce susține activitatea și inovația editorială.
Într-un moment în care România se pregătește să fie invitat de onoare la Târgul de Carte de la Frankfurt, această creștere de TVA este văzută ca un semnal contradictoriu și descurajator pentru întreaga industrie editorială românească.
Sursa: edupedu.ro
Articolul Cresterea TVA la cărți va duce la închiderea unor librării și edituri, avertizează Asociația Editorilor din România apare prima dată în Pedagoteca.