Premiul pentru cea mai bună pizzerie din Italia în 2025 a revenit localului I Masanielli din orașul Caserta, regiunea Campania, potrivit clasamentului anual realizat de 50 Top Pizza, ghid internațional de referință în domeniul gastronomiei italiene.
Locul I în acest top consacrat a fost confirmat marți seară, în cadrul unei gale desfășurate la Teatro Manzoni din Milano. Pizzeria este deținută de Francesco Martucci, iar specialitatea sa „Marinara Atomica” a fost desemnată Pizza anului 2025.
Top 5 include pizzerii din Napoli, Milano, Roma și Caserta
Pe locul al doilea s-au clasat ex aequo două pizzerii: Diego Vitagliano Pizzeria din Napoli și Confine din Milano. Locul al treilea a fost ocupat de Seu Pizza Illuminati din Roma, urmată de I Tigli (San Bonifacio, Veneto) și Cambia-Menti, o altă pizzerie din Caserta, administrată de Ciccio Vitiello – desemnat, de altfel, „pizzerul anului 2025”.
Clasamentul extins confirmă dominația regiunii Campania
În total, ghidul 50 Top Pizza Italia 2025 include 518 localuri, iar regiunea Campania conduce detașat, cu 100 de pizzerii incluse. Este urmată de Lazio (57 de pizzerii) și Lombardia (41 de localuri).
Vezi și Pizza cu cocaină la un restaurant din Germania
Locurile 6-10 din clasament includ pizzerii renumite precum 50 Kalò (Napoli), Dry Milano, La Cascina dei Sapori (Rezzato), La Notizia (Napoli) și Sestogusto (Torino). Unele sunt apariții noi în top, ceea ce confirmă o dinamică importantă în peisajul gastronomic italian.
Finaliștii din Italia intră automat în competiția mondială
Conform regulilor stabilite de 50 Top Pizza, primele 40 de pizzerii din Italia vor intra automat în competiția mondială – 50 Top Pizza World 2025, care va avea loc pe 8 septembrie, la Teatro Mercadante din Napoli. Acolo vor fi anunțate cele mai bune 100 de pizzerii din lume.