Sprijinul părinților contează: 7 din 10 adolescenți vorbesc cu ei despre sănătate – arată un studiu la Beach, Please!

Studiul în timp real la Beach, Please! realizat de IZI data, împreună cu Fundația Filantropică Metropolis, a relevat atitudinea adolescenților și părinților față de prevenție în sănătate – în special prevenția prin vaccinarea anti-HPV. Acest sondaj urmează să fie pus în contextul unui studiu național, pentru a vedea și amploarea percepțiilor generale de la nivel național.

Sprijinul părinților contează: 7 din 10 adolescenți vorbesc cu ei despre sănătate – arată un studiu la Beach, Please!

7 din 10 adolescenți spun că primesc sprijinul emoțional de care au nevoie din partea părinților de fiecare dată când au o problemă sau o nelămurire privind sănătatea.

„Prevenția și sănătatea adolescenților sunt subiecte importante, care trebuie abordate cu responsabilitate și sinceritate. Ne bucură deschiderea celor de la Beach, Please! pentru astfel de inițiative și implicarea părinților care au ales să fie parte din acest dialog. În plus față de studiu, un medic a fost prezent în festival pentru a răspunde întrebărilor venite de la adolescenți și părinți despre prevenție și vaccinarea anti-HPV. Abordarea a fost informală și empatică, adaptată realității lor de zi cu zi.”, ne spune Codin Maticiuc, Fundația Filantropică Metropolis.

Sexualitatea rămâne un subiect sensibil pentru 1 din 3 adolescenți

96% dintre tineri discută probleme legate de sentimente, școală, profesori, relații cu părinții lor și 99% discută despre sănătate cu aceștia. Însă, 29% dintre adolescenți nu se simt confortabil să discute cu părinții despre sexualitate, 27% evită și discuțiile despre relații – top similar cu cel al părinților, care însă consideră în mai mare măsură decât declarațiile adolescenților că aceștia nu evită niciun subiect (57% dintre părinți sunt de părere că niciun subiect nu este evitat de către adolescenții lor, vs 34% dintre adolescenții care spun același lucru).

Părinții rămân principala sursă de informare despre corp și sănătate

Tinerii se informează despre sănătate și corp de la părinți și de pe internet: o arată atât răspunsurile lor, cât și răspunsurile părinților. Cifrele indică faptul că părinții sunt prima sursă de informare a adolescenților când vine vorba de informații despre corp sau sănătate (cu 55% mențiuni), urmați de internet (39%), medici (36%) și prieteni (21%). Topul e identic și în rândul părinților, care răspund în proporție de 64% că ei sunt principala sursă de informare a copiilor lor, 52% menționează internetul și 27% prietenii.

“Părinții de azi vorbesc cu adolescenții lor inclusiv despre sexualitate, relații, prevenție BTS. Aceasta a fost ipoteza de cercetare ce s-a confirmat în studiul IZI data de la Beach, Please! Am fost plăcut surprinsă să se valideze atât de uniform, în oglindă, răspunsurile tinerilor și ale părinților lor. Din păcate, încă mai e de lucru cu cel puțin o treime dintre ei, atât pe partea de informare cât și pentru o înțelegere completă a necesității prevenției. Iar discuțiile din spațiul public aduc o contribuție valoroasă.”, afirmă Silvia Luican, Fondator Izi Data.

Vaccinarea anti-HPV: o decizie influențată în primul rând de mamă

Mama este cea care deschide subiectul prevenției HPV în 64% dintre cazurile menționate de părinți. Importanța vaccinării împotriva HPV este recunoscută de 92% dintre părinți și 84% dintre adolescenți. Însă, deși 40% au făcut deja vaccinul și 28% au intenția să îl facă, 32% fie nu vor să îl facă, fie încă se gândesc. Acest decalaj între convingere și acțiune poate fi explicat și prin nivelul de informare: aproape 1 din 5 adolescenți (22%) declară că nu sunt suficient informați cu privire la HPV și prevenție, iar alți 15% spun că nu sunt deloc informați.

Vaccinarea anti HPV este percepută ca una dintre principalele măsuri de prevenție, atât de adolescenți cât și de părinți

7 din 10 adolescenți consideră că vaccinarea HPV este foarte importantă pentru sănătatea lor, în timp ce peste 8 din 10 părinți (87%) consideră că vaccinarea împotriva HPV este foarte importantă pentru sănătatea copilului lor. 7 din 10 părinți și aproape 1 din 2 adolescenți consideră vaccinarea anti-HPV una dintre cele mai importante măsuri de protejare a sănătății pe termen lung.

„Prevenția începe cu informarea corectă și cu dialogul deschis. La Beach, Please! am fost alături de tineri și părinți pentru a răspunde întrebărilor reale despre infecția cu HPV și vaccinare. Este esențial să aducem medicina și educația pentru sănătate mai aproape de oameni, chiar și într-un cadru neconvențional cum este un festival. Doar așa putem combate stigmatul și lipsa de informare care stau în calea protejării sănătății pe termen lung.” Dr. Simona Vasilescu, medic ginecolog

Vezi și: Ce trebuie să știi despre vaccinarea anti HPV. La ce vârstă este recomandat să o faci

Ghidul How to Adolescence – un sprijin real pentru dialogul dintre generații

Într-un context în care prevenția devine tot mai importantă, iar vaccinarea anti-HPV e una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție, nevoia de conversații deschise între părinți și adolescenți e mai actuală ca oricând.

Studiul face parte din proiectul How to Adolescence, primul ghid pentru părinți și adolescenți care abordează prevenția în sănătate prin conversații deschise, lansat luna aceasta de Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai, cu sprijinul Federației Tinerilor din Cluj și al MSD România. Gândit ca un instrument de sprijin pentru conversații reale în familie, ghidul abordează teme esențiale precum schimbările corpului, emoțiile, relațiile, sexualitatea, consimțământul și sănătatea emoțională – dar și subiecte de prevenție precum infecțiile cu transmitere sexuală sau vaccinarea anti-HPV.

Ghidul vine în sprijinul părinților care își doresc să fie prezenți activ în viața copiilor lor, oferindu-le instrumente concrete pentru a naviga împreună provocările adolescenței. Acesta este gratuit și disponibil online aici: https://publichealth.ro/wp-content/uploads/2025/06/How-to-Adolescence.pdf.

România oferă un program amplu de vaccinare anti-HPV: vaccinarea este gratuită pentru fetele și băieții cu vârste între 11 și 19 ani neîmpliniți, iar femeile cu vârste între 19 și 45 de ani beneficiază de compensare de 50%. De asemenea, legea vaccinării gratuite anti-HPV la fete şi băieţi până la 26 de ani a fost promulgată.

Articolul Sprijinul părinților contează: 7 din 10 adolescenți vorbesc cu ei despre sănătate – arată un studiu la Beach, Please! apare prima dată în Pedagoteca.