BEC: Partidul fără candidat propriu nu poate realiza materiale publicitare care să îndemne alegătorii să voteze un candidat

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, miercuri, precizări cu privire la modalitatea în care un partid care nu are candidat propriu la alegerile prezidenţiale poate face campanie pentru un anumit competitor.

Formaţiunea nu are voie să producă materiale publicitare care să îndemne alegătorii să voteze un candidat, dar poate să îşi exprime public susţinerea. Membrii partidului care nu are propriul candidat pot face campanie în nume propriu, exprimându-şi opiniile, dar fără a produce materiale publicitare care să fie plătite unor terţi. De asemenea, partidul fără candidat nu poate folosi cod de mandatar financiar (CMF) al unui alt candidat.

”Partidul politic care nu are calitatea de competitor electoral (nu a propus un candidat) nu poate realiza materiale publicitare politice proprii de tipul afişelor, broşurilor, pliantelor şi altor materiale tipărite, materiale de propagandă electorală în presa scrisă, materiale video sau materiale audio, indiferent de modul de diseminare, care să îndemne alegătorii să voteze sau să nu voteze unul sau mai mulţi candidaţi, indiferent dacă acestea sunt finanţate din fonduri proprii ale partidului sau realizate în regie proprie, însă îşi poate exprima public susţinerea pentru unul dintre candidaţii aflaţi în cursa electorală prin mesaje adresate membrilor şi simpatizanţilor partidului”, a transmis, miercuri, BEC, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, de asemenea, membrii partidului politic care nu are calitatea de competitor electoral pot să îşi exprime în mod liber opinia cu privire la un candidat.

”Identificarea opiniilor politice exprimate cu titlu personal ar trebui, în mod normal, să rezulte din autodeterminarea individuală, dar pot fi luate în considerare elemente contextuale, de natura celor enunţate în cadrul considerentului (30) din preambulul Regulamentului 2024/900. Totodată, o opinie politică nu este considerată ca fiind exprimată cu titlu personal dacă se prevede o remuneraţie specifică din partea unor terţi, inclusiv prestaţii în natură, sau în legătură cu exprimarea opiniei respective”, se mai arată în document.

BEC precizează că mesajele adresate membrilor şi simpatizanţilor partidului, precum şi opiniile exprimate în nume personal nu necesită etichetare, conform Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 9/2025.

”Deopotrivă, un partid care nu are calitatea de competitor electoral şi, prin urmare, nu i-a fost atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă un cod de mandatar financiar (CMF) pentru alegerile prezidenţiale din anul 2025 nu poate utiliza CMF-ul unui competitor electoral”, a mai transmis BEC.

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale a ridicat mai multe probleme.

De exemplu, USR – care are propriu candidat înscris în cursa electorală – a anunţat că retrage sprijinul politic Elenei Lasconi şi îl susţine pe Nicuşor Dan. Biroul Electoral Central a decis, însă, că, atât timp cât USR are un candidat care participă în competiţia electorală, formaţiunea nu poate face campanie electorală, de niciun fel, unui alt candidat care participă la acelaşi proces electoral.