Așa cum a declarat deja, șeful PNL începe să micșoreze excesul bugetar din Senatul României. Evident că angajații de lux din Parlament sunt revoltați pe ideile lui Ilie Bolojan, dar ei ar trebui să știe că există și joburi în mediul privat. Sigur, fără sporuri nesimțite și muncă ”fără șef” ca la stat.
Președintele Senatului a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618, iar flota de mașini a forului legislativ și cota de combustibil vor fi reduse cu 20%.
‘Am propus o nouă organigramă, această organigramă a fost avizată și cele două memorandumuri, iar odată cu aprobarea acesteia în primele zile ale lunii februarie, odată cu începerea sesiunii ordinare, ea va deveni obligatorie și în următoarea perioadă vom avea această reorganizare de activitate, în așa fel încât cel mai târziu la finalul lunii martie această operațiune să se finalizeze. Asta înseamnă că de la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi, deci va fi o reducere, dar sunt convins că veți constata că activitatea Senatului nu are cu nimic de suferit, dar vor fi niște economii substanțiale în așa fel încât să-i respectăm pe cetățenii țării noastre’, a declarat Bolojan, la Senat.
Președintele Senatului a spus că, în acest context, cu siguranță vor avea loc procese și a precizat că la întâlnirea cu sindicatele de luni a cerut sprijinul pentru organizarea concursurilor corecte.
‘Vă garantez că nu va fi nicio influență politică și avem tot interesul ca aparatul Senatului să fie ocupat’, a spus Bolojan.
Șeful Senatului a afirmat că la Senat a fost posibilă angajarea directă pe perioadă nedeterminată.
‘Prin urmare, de-a lungul ciclurilor electorale, au fost angajări peste angajări și am ajuns în situația în care o persoană care ocupă o funcție de conducere în Senat nu-și poate aduce niciun colaborator și găsește niște oameni aduși de ceilalți ocupanți în cicluri anterioare a căror pregătire poate fi discutabilă, ale căror preocupări sunt total diferite de agenda demnitarului și vă rog de exemplu să-l întrebați pe domnul Ghinea în ce situație și-a găsit cabinetul. Trebuie să urmăm această lege a normalității: vii cu demnitar, pleci cu demnitar, în așa fel încât acesta să dea randamente, să-și selecteze o echipă de profesioniști care rezonează cu preocupările lui, cu prioritățile lui, în așa fel încât să dea randament și să justifice postul pe care îl ocupă’, a spus Bolojan.
Președintele Senatului a spus și că de multe ori prezența fizică la locurile de muncă din Senat ‘lasă de dorit’. De asemenea, a precizat că în unele locuri personalul este supradimensionat, iar în altele sunt foarte puțini oameni.
‘Gândiți-vă că pe lângă fiecare comisie parlamentară sunt un număr de experți și dacă la anumite comisii care au un volum mare de activitate se justifică numărul de funcționari parlamentari, gen Comisia juridică sau Comisia de buget, gândiți-vă că la o Comisie de regulament care are o ședință odată la două luni de zile să ai cinci oameni care e greu să explice ce fac în cele două luni de zile este prea mult și nu justifică aceste posturi. Am constatat, de asemenea, structuri funcționale ale Senatului care sunt stabilite ca direcții generale cu foarte puțini oameni. Nu poți să ai o direcție generală doar pentru ca cineva să aibă o funcție de director general fără să aibă niște personal justificat în subordine. De asemenea, am constatat că de multe ori prezența fizică la locurile de muncă lasă de dorit, sens în care și aici trebuie luate în măsuri. Cred că avem nevoie să avem un personal corect dimensionat, trebuie să avem un personal profesionist în așa fel încât să nu risipim banul public, iar Senatul să fie o instituție care dă un exemplu, pentru că nu ne putem permite să cerem altora să facă aceste lucruri, să nu risipească banii publici, dacă noi nu dăm acest exemplu’, a mai afirmat el.
Bolojan a precizat că, tot pentru reducerea cheltuielilor, printr-un memorandum s-a aprobat reducerea flotei de mașini a Senatului și a cotei de combustibil cu 20%.
‘Am fost de acord să reconfigurăm programul de lucru. Până acum luni se lucra în plen, iar marți în comisii. Vom lucra și miercuri în plen, iar joi vor fi dezbaterile publice, în așa fel încât în urma acestui pachet de activități extins, pe de-o parte, să ne putem argumenta mai bine proiectele legislative, să le putem analiza mai bine, joia să beneficiem de sfaturile experților care vor veni la dezbateri și per total calitatea legilor și a actelor pe care le emite Parlamentul să fie cât mai bună’, a adăugat Bolojan.
Președintele Senatului a arătat că în ceea ce privește regulamentul de funcționare senatorii își propun să preia cele mai bune practici din Parlamentul European, în așa fel încât în sălile de plen să existe un dialog civilizat, agresivitatea să fie descurajată, iar cei care nu respectă regulile bunului simț să fie sancționați.
El a mai spus că Parlamentul trebuie să-și întărească autoritatea de control parlamentar.
‘Avem foarte multe instituții în coordonare, care, din punctul meu de vedere, o parte sunt scăpate de sub control și este nevoie de exercitarea controlului parlamentar în așa fel încât să fim în situația în care acesta să lucreze pentru cetățeni, să dea rapoarte în permanență comisiilor din parlament, managerilor acestora să le fie evaluată activitatea legat de performanța acestora și să aibă niște contracte de management și niște responsabilități cât se poate de clare în așa fel încât activitatea lor să fie în serviciul public’, a declarat Bolojan.
El a anunțat și că va fi introdus sistemul electronic de acces în Parlament pentru angajați, deoarece nu există un control al prezenței la muncă.
‘În trei luni de zile Secretariatul General are termen să rezolve această problemă’, a adăugat președintele Senatului.