Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul pentru stoparea risipei alimentare

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional proiectul de lege pentru stoparea risipei alimentare, o iniţiativă legislativă susţinită de USR.

 

Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate. Legea merge la promulgare.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului, conform comunicatului de presă al partidului.

Ce măsuri va aduce noua lege:- Mai puţină birocraţie: va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;- Va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii;- Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.

Eusebiu Guțu a finalizat preluarea fabricii de ulei Mândra din Bârlad

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorităţi se numără:- reducerea preţului la alimente înainte de data expirării;- donarea alimentelor;- transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;- folosirea alimentelor la compost.

Articolul Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul pentru stoparea risipei alimentare apare prima dată în Agroteca.

Leroy Merlin a investit 2 milioane euro în relocarea magazinului din Electroputere Mall

Leroy Merlin a inaugurat noul magazin din Electroputere Mall Craiova, relocat în același centru comercial, pe o suprafață extinsă...