Când e turul 2 al alegerilor prezidențiale din România? Cum se votează în turul 2

Românii se pregătesc să voteze din nou în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru 8 decembrie, când vor decide cine va ocupa funcția de președinte al României pentru următorii cinci ani.

Când e turul 2 al alegerilor prezidențiale din România? Cum se votează în turul 2

La alegerile prezidențiale, cetățenii își exprimă votul pentru candidatul pe care îl consideră cel mai potrivit să ocupe funcția supremă în stat. Președintele României este ales pentru un mandat de cinci ani, iar aceeași persoană poate ocupa această funcție pentru cel mult două mandate consecutive.

Procesul de votare presupune primirea unui buletin de vot cu numele candidaților, după care alegătorii intră în cabina de vot, aplică ștampila pe opțiunea dorită, ies și introduc buletinul în urnă. Candidatul care obține cele mai multe voturi va fi declarat câștigător, indiferent de procentaj.

Care sunt criteriile pentru a deveni președinte și care e rolul lui

Pentru a fi eligibil pentru funcția de președinte al României, un candidat trebuie să aibă cel puțin 35 de ani. Conform Constituției, președintele este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Această funcție poate fi ocupată de aceeași persoană pentru cel mult două mandate, care pot fi succesive.

Descoperă și: Călin Georgescu, pe primul loc în 13 judeţe şi în diaspora

Președintele reprezintă România pe plan extern și are responsabilități importante în domenii esențiale, precum apărarea națională, unde este comandantul suprem al forțelor armate, siguranța națională, prin convocarea CSAT, și politica externă. Totodată, șeful statului are atribuții precum numirea premierului și promulgarea legilor.

Constituția definește rolul președintelui astfel: „Președintele României reprezintă statul român și garantează independența națională, unitatea și integritatea teritorială a țării. Președintele veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. Pentru a îndeplini aceste obiective, președintele exercită funcția de mediere între puterile statului și între stat și societate.”

Cine au fost președinți ai României

România a avut patru președinți după Revoluția din 1989, când fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat de la putere. Este vorba despre:

  • Ion Iliescu (1990-1996 și 2000-2004)
  • Emil Constantinescu (1996-2000)
  • Traian Băsescu (2004-2014)
  • Klaus Iohannis (2014-2024)

Sursa: libertatea.ro 

Vîlceanu – PNL: Demisia acum, toţi!

Deputatul Dan Vîlceanu a declarat, luni, la sediul PNL, după rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, că trebuie să...