Cartel ALFA atrage atenţia, duminică seară, că domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă este printre cele mai afectate de lipsa personalului, întrucât numărul inspectorilor de muncă a scăzut constant, de la peste 1.850 în 2007, la 1.666 ăn 2023. Sindicaliştii avetrtizează că acest lucru duce la întârzieri considerabile în soluţionarea sesizărilor privind abuzurile de la locul de muncă.
În plus, sindicaliştii atrag atenţia asupra unui paradox românesc: ”sporirea constantă a forţei de muncă şi în multiplicarea formelor de angajare, simultan cu reducerea resurselor statului în domeniul inspecţiei şi controlului”.
Cartel ALFA a transmis, duminică seară, un mesaj cu ocazia Zilei Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, sărbătorită anual în 28 aprilie.
”În România se observă o scădere dramatică a numărului de inspectori de muncă. Începând cu anul 2007, când la nivelul Inspecţiei Muncii şi al Inspectoratelor Teritoriale de Muncă activau aproximativ 1.852 de specialişti, cifra a scăzut constant, ajungând la doar 1.466 de inspectori în 2023. Această reducere de peste 20% echivalează cu o vulnerabilizare treptată a lucrătorilor şi cu întârzieri considerabile în soluţionarea sesizărilor privind abuzurile de la locul de muncă”, a transmis Cartel ALFA.
Sindicaliştii subliniază că domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă este printre cele mai afectate de lipsa personalului.
”Deşi s-a demonstrat că România încă se confruntă cu provocări semnificative în privinţa condiţiilor de lucru – de la lipsa echipamentelor de protecţie pe şantiere până la riscurile asociate muncii pe platforme online sau la discriminările din anumite sectoare –, numărul inspectorilor cu atribuţii în SSM a scăzut de la 542 (în 2014) la 458 (în 2023). În acelaşi timp, economia a înregistrat creşteri ale numărului de salariaţi, iar piaţa muncii s-a diversificat, obligându-i pe puţinii inspectori rămaşi să gestioneze un volum şi mai mare de verificări”, a mai transmis sursa citată.
Potrivit sindicalitilor, ”paradoxul românesc constă în sporirea constantă a forţei de muncă şi în multiplicarea formelor de angajare, simultan cu reducerea resurselor statului în domeniul inspecţiei şi controlului”.
”În loc să vedem un sprijin mai consistent pentru ITM şi Inspecţia Muncii – într-o perioadă în care noile tipuri de contracte şi condiţii de muncă necesită o mai mare analiză şi gestiune– instituţiile responsabile rămân fără suficient personal. Aceste lipsuri întreţin o stare de confuzie şi de injustiţie, concretizate în accidente de muncă nereportate, în conflicte salariale nerezolvate şi în abuzuri rămase fără sancţiuni corespunzătoare”, a mai transmis confederaţia sindicală.
Cartel ALFA consideră că atât autorităţile, cât şi conducerea Inspecţiei Muncii şi a ITM-urilor poartă responsabilitatea pentru remedierea acestei situaţii.
”Blocajele şi limitările la angajare, precum şi absenţa unui program coerent de recrutare şi formare în rândul inspectorilor, subminează capacitatea de intervenţie în cazurile de muncă la negru, discriminare, exploatare a migranţilor sau încălcări severe ale normelor de securitate şi sănătate. De la abuzurile din sectorul HORECA până la condiţiile improprii semnalate în construcţii sau în industria de livrări, problemele persistă şi devin tot mai dificil de gestionat din cauza deficitului de inspectori”, se mai arată în comunicatul de presă.
ALFA solicită o reevaluare de urgenţă a politicilor publice referitoare la forţa de muncă din domeniul inspecţiei.
”Fie că vorbim despre suplimentarea posturilor şi bugetelor ori despre prioritizarea formării profesionale pentru noile tipuri de relaţii de muncă, este evident că protecţia salariaţilor nu poate fi asigurată în absenţa unui corp de inspectori bine pregătit şi suficient numeric. Într-o economie modernă şi într-o societate care se confruntă cu provocări fără precedent, drepturile şi siguranţa lucrătorilor trebuie să rămână o prioritate, nu o povară bugetară de care statul se descotoroseşte”, se mai arată în mesaj.