Casa cu gradină, visul multor orășeni

Ai o grădină și ai vrea să o aranjezi pe gustul tău? Iată care îți sunt opțiunile.

Partea cea mai frumoasă atunci când locuiești la casă este aceea că te poți bucura în voie de natură. Ai colțul tău de verde și nimic nu poate fi mai plăcut decât asta! Ne și imaginăm vara cu nopțile ei sufocante, când tu te poți desfăta în voie cu parfumul florilor, cu cântecul greierilor, și cu răcoarea dată de vegetație.

Da, casa cu grădină este deseori considerată visul multor orășeni. Aceasta reprezintă un refugiu în care oamenii pot scăpa de agitația și zgomotul orașului, să se bucure de liniște și să se conecteze cu natura. Grădina oferă posibilitatea de a cultiva flori, legume sau fructe și creează un spațiu în aer liber în care să te poți relaxa, petrece timp cu familia și prietenii sau chiar să te implici în activități recreative.

Cu siguranță că mulți ne-am dori o astfel de grădină, și mai mult de atât, ne-am dori o grădină amenajată cu gust.

Și dacă am ajuns în acest punct trebuie să fie foarte clar, fie ne descurcăm singuri, fie apelăm la niște specialiști.

Amenajare grădină – sfaturi utile

Nu e chiar simplu să-ți amenajezi propria grădină, mai ales că este nevoie de un proces amplu de documentare. Nu uitați că veți avea nevoie și de proiectare!

Când avem de-a face cu o grădină mare, dificil de întreținut, trebuie să gândim din start un sistem care să ne permită o întreținere facilă. Trebuie să ne gândim din timp la sistemul de irigație, la sistemul de drenaj, la iluminare, la întreținerea gazonului, la întreținerea restului plantelor.

Ei bine, nu e ușor! Știm! De aceea și spuneam că există posibilitatea de a face singur toate cele, ori de a apela la profesioniști.

Chiar dacă te încăpățânezi să faci singur o amenajare, tot va trebui să treci prin etapele legale hotărâtoare pentru un astfel de proiect.

Cealaltă soluție pe care o puteți avea în vedere este să nu stați pe gânduri și să vă îndreptați către o firmă ce știe exact ce trebuie făcut. Cerința? Să fie de încredere! Noi vă recomandăm exact profesioniștii de care aveți nevoie într-o astfel de acțiune, este vorba despre cei de la parcuri.ro.

Ca dovadă a acestei sugestii pe care v-o facem, iată și două grădini amenajate de ei.

Sursă foto: amenajare grădină – parcuri.ro
Sursă foto: parcuri.ro

Vă mai spunem că cei de la parcuri.ro se pot ocupa nu numai de amenajarea grădinii voastre, dar ei pot face și etapa premergătoare amenajării, și anume proiectarea grădinii. Plus de asta, tot ei vă pot ajuta cu sistemul de irigații, cu drenarea, cu iluminatul, cu plantarea (au și pepinieră proprie), cu gazonul dacă e cazul, cu fântâni arteziene, cascade, pergole și așa mai departe.

Indiferent de mărimea grădinii tale, spațiul trebuie să fie îngrijit bine, pentru a te bucura în voie de colțul tău de natură, dar și pentru a pune în valoare proprietatea.

Spațiul verde este un aspect important la o casă, acesta nu doar că oferă frumusețe, dar îți pune la dispoziție și o modalitate simplă de relaxare de care să te poți bucura împreună cu cei dragi.

Plus de asta, pentru mulți dintre noi,  o casă cu grădină reprezintă nu doar un loc de locuit, ci și o investiție în sănătatea mentală și fizică, oferind oportunitatea de a avea grijă de un spațiu verde și de a te bucura de beneficiile unei vieți mai aproape de natură.

Etapele amenajării unei grădini

Dacă te-ai hotărât să începi singur să-ți amenajezi grădina, iată care ar fi pe scurt pașii necesari.

Începi prin a-ți face un plan de bătaie. Trebuie să ai în vedere aspecte precum dimensiunea terenului, expunerea la soare, tipul de sol și zonele de umbră. Stabiliți care vor fi zonele pentru flori, legume sau spații de relaxare.

Apoi, ar trebuie să începi să alegi plantele pe care ți le-ai dori în grădină.

Ar fi bine să alegeți plante care să se potrivească cu condițiile din grădină, inclusiv cerințele de lumină și sol. Optați pentru plante perene care să ofere un decor frumos pe tot parcursul anului și plante anuale pentru a completa designul în fiecare sezon.

Dacă v-ați decis să adăugați elemente arhitecturale cum ar fi alei, pergole, bănci sau fântâni lucrurile se pot complica. Vei avea nevoie de structură, de proiecte – lucrurile nu sunt deloc simple. În acest punct cred ca e momentul să te gândești dacă totuși nu ți-ar prinde bine niște profesioniști, niște grădinari și peisagiști cu experiență, dacă vă doriți așa de mult să creați structură și interes vizual în grădină.

Totuși, dacă treceți peste partea de structură adăugați, puteți înainta spre plantare. Și aici sunt reguli clare pe care trebuie să le urmați. În primul rând trebuie să cunoașteți toate regulile de urbanism pe această temă. De exemplu, dacă aveți de tăiat ceva copaci bătrâni și vă gândiți să o faceți singuri, e mai bine să vă interesați care sunt cerințele și obligațiile pe care le aveți în această situație.

În cazul în care rămâneți la o grădină simplă cu plante mici, arbuști, puteți continua voi înșivă cu amenajarea.

Plantați în funcție de planul stabilit anterior. Asigurați-vă că urmați recomandările pentru îngrijirea plantelor și acordați-le atenția și îngrijirea necesare pentru a se dezvolta sănătos.

Adăugați straturi de plante de diferite înălțimi și texturi pentru a crea un design peisagistic atrăgător și interesant. Jucați-vă cu combinații de culori și forme pentru a obține un aspect armonios.

Puteți adăuga ulterior în grădină și elemente decorative precum statui, jardiniere, mobilier de grădină etc.

Asta este tot, veți întreba. Bineînțeles că nu! Trebuie să vă mai gândiți și cum puteți să faceți pentru a conserva apa în grădină, la niște sisteme de urdare eficientă.

Plus de asta, poate aveți nevoie de spații funcționale pentru diverse activități, precum ar fi luatul mesei în aer liber, locuri de joacă pentru copii, colțuri de relaxare cu hamace ori șezlonguri.

Și, nu în ultimul rând trebuie să vă gândiți la grădina voastră că se află într-o continuă evoluție, iar voi trebuie să vă adaptați acestor schimbări. Puteți încerca să experimentați cu diverse plante, dar n-ar fi chiar bine să vă abateți de la planul inițial. La ce ne referim? De exemplu, poate ți-ai dori un liliac în grădină, dar ai deja o multitudine de straturi cu flori. Poate te-ai gândit că un liliac nu este chiar o problemă într-o grădină cu flori. Ei bine, nu e deloc așa. Trebuie să aveți în vedere că liliacul crește, că în jurul coroanei, la cel puțin jumate de metru, dacă nu chiar un metru plantele vor fi afectate în jur, în primul rând din cauza umbrei.

Trebuie să aveți prin urmare un plan bine gândit, să puneți pasiune și dedicare pentru a transforma un spațiu într-o grădină minunată și plină de viață care să vă ofere bucurie și satisfacție pe toată perioada anului.

Articolul Casa cu gradină, visul multor orășeni a fost publicat prima dată în Money Buzz! • Știri Economice, Știri Financiare, Știri Business

Combinații de culori și materiale pentru o baie modernă

Alegerea culorilor și materialelor potrivite poate transforma o baie obișnuită într-un spațiu elegant și funcțional.Iată câteva combinații moderne care...