Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi alimente picante? Descoperă efectele acestor preparate asupra organismului, de la beneficii surprinzătoare până la posibilele riscuri pe care le implică, explicate de specialiști.
Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci alimente picante? Cum reacționează organismul la aceste arome intense?
Alimentele picante pot transforma orice masă într-o adevărată delicatesă. În timp ce unii iubesc gustul intens al preparatelor condimentate, alții preferă să le evite. Indiferent de preferințele tale, cu siguranță te-ai întrebat ce impact au aceste alimente asupra organismului tău.
Alimentele picante sunt cele care provoacă senzația de „arsură” sau „fierbinte” datorită prezenței unui compus chimic numit capsaicină.
Aceasta este principala substanță activă din ardeii iuți, iar concentrația sa variază în funcție de tipul de ardei, fiind măsurată pe scara Scoville, explică specialiștii.
Cu cât un ardei sau un aliment este mai picant, cu atât mai sus se situează pe scara Scoville. Atunci când consumi alimente picante, capsaicina se leagă de receptorii din gură și pe limbă, care transmit semnale de durere către creier.
Acești receptori sunt responsabili și de percepția temperaturii, iar capsaicina „păcălește” organismul să simtă o senzație de căldură atunci când mănânci preparate condimentate.
Descoperă și: Vitamine esențiale pentru iarnă. Importanța vitaminelor pentru sănătatea iarnă
După consumul de alimente picante, este posibil să observi o ușoară creștere a temperaturii corpului și a ritmului cardiac. Organismul încearcă să se răcească, motiv pentru care poți experimenta înroșirea pielii sau începi să transpiri.
Capsaicina poate irita, de asemenea, membranele mucoase ale nasului, ceea ce poate duce la curgerea nasului sau lăcrimarea ochilor. După ce este ingerată, capsaicina ajunge în tractul digestiv și poate irita esofagul sau stomacul, provocând dureri sau disconfort gastro-intestinal. În unele cazuri, capsaicina poate accelera procesul de digestie.
Toleranța la condimentele picante
La persoanele cu o toleranță mai mare la alimente picante, creierul poate asocia consumul acestora cu o senzație de plăcere. Studiile sugerează că oamenii care preferă mâncarea picantă pot avea tendința de a căuta senzații tari și experiențe noi.
De-a lungul istoriei, mâncărurile picante au fost consumate fără a cauza probleme semnificative de sănătate. Alimentele condimentate pot face parte dintr-o dietă echilibrată, iar majoritatea oamenilor le pot consuma regulat fără a întâmpina dificultăți. În plus, cercetările sugerează că alimentele picante pot aduce beneficii pentru sănătate, deoarece capsaicina are efecte antiinflamatorii și antimicrobiene, fiind utilizată și în conservarea alimentelor.
Riscurile consumului de alimente picante
În general, alimentele picante sunt sigure pentru consum, iar majoritatea persoanelor le tolerează fără probleme. Totuși, efectele acestora pot varia în funcție de tipul de condiment utilizat, cantitatea ingerată și starea de sănătate a fiecărei persoane.
Durerea și efectele secundare neplăcute cauzate de mâncarea picantă sunt temporare și de obicei nu sunt motive de îngrijorare. Cu toate acestea, există persoane care ar trebui să evite alimentele condimentate.
Consumul acestora, în special în cantități mari, poate provoca tulburări gastro-intestinale, arsuri la stomac, reflux acid, vărsături sau diaree. De asemenea, persoanele cu colon iritabil pot experimenta agravarea simptomelor din cauza alimentelor picante, conform studiilor.
Sursa: catine.ro