Cireșe în caserole de 250 de grame costă 30 lei la Oradea

Prețul de vânzare al cireșelor de primăvară „dulci și crocante”, scoase la vânzare pe tarabele din Piața Rogerius din Oradea este prohibitiv.

Urmărește-ne și pe Google News „Un kilogram costă 120 de lei. Sunt aduse din Argentina”, a declarat pentru ebihoreanul.ro o vânzătoare.

Prețul de extrasezon al cireșelor a făcut ca orădenii să cumpere doar de gust, de vreme ce doi pumni de fructe, echivalentul a 250 de grame, costă 30 lei.

„În ultimii ani, odată cu dezvoltarea comerțului, nu mai trebuie să ne mire apariția pe piață de trufandale în extrasezon. Cireșele de acum sunt importate din emisfera sudică (n.r. Argentina, Bolivia, Chile etc.), cu costuri ridicate, de unde și prețul de desfacere”, a explicat șeful Direcției Agricole Județene Bihor, Nicolae Hodișan.

În aceste condiții, majoritatea clienților preferă să aștepte apariția pe piață a cireșelor de Bihor.

Primele cireșe autohtone din acest an ar urma să apară pe piață la sfârșitul lunii mai.

„Ce mai probabil, vom ieși pe piață cu primele cireșe pe 25 mai”, a declarat Attila Vașadi, pomicultor care cultivă 10 hectare de cireșe în zona Cadea.

Vezi și Cireșe cu prețuri între 60 și 100 de lei în piețele din România

Potrivit acestuia, prețul kilogramului de cireșe „locale” va fi la nivelul celui din primăvara trecută, de zece ori mai mic decât cel al cireșelor de import, din extrasezon. „De câțiva ani, un kilogram de cireșe de mai, vândut în piețele din Oradea, costă undeva la 10 – 12 lei”, a spus pomicultorul.

Tariful ar putea fi influențat de înghețurile târzii de primăvară, care ar reduce recolta de cireșe scoasă pe piață, provocând eventuale scumpiri.

„Să sperăm că nu vor mai veni înghețuri. Cultura arată bine, mugurii sunt umflați, semn că în organismul pomilor a început deja să circule seva. În funcție de vreme, cireșii vor înflori cel mai probabil în 3 – 4 săptămâni”, a spus Attila Vașadi.

Articolul Cireșe în caserole de 250 de grame costă 30 lei la Oradea apare prima dată în Agroteca.

Leroy Merlin a investit 2 milioane euro în relocarea magazinului din Electroputere Mall

Leroy Merlin a inaugurat noul magazin din Electroputere Mall Craiova, relocat în același centru comercial, pe o suprafață extinsă...