Cocoș nu se ferește să acuze Auchan de ”copy paste”

Iulian Nica, co-fondatorul lanțului de supermarketuri La Cocoş, cel mai mare retailer autohton după cifra de afaceri din 2023, acuză Auchan de ”copy paste” după conceptul dezvoltat de Cocoș.

Nica spune că magazinele ATAC Hiper Discount deschise recent de retailerul francez Auchan sunt o replică după un concept pe care Supermarket La Cocos l-a implementat din 2014.

„Recent, trei hipermarketuri Auchan din România (Atac Hiper Discount Ploiești, Timișoara și Brașov n.red) au copiat la indigo un concept de retail similar celui utilizat de “Supermarket La Cocos”. Această transformare a fost percepută ca o copie a modelului “La Cocos,” demonstrând că un model de afaceri 100% românesc poate inspira marile corporații internaționale”, a declarat Iualian Nica, co-fondatorul lanțului de supermarketuri La Cocoș.

Potrivit acestuia, încă din 2014 La Cocos „a impus un standard prin așezarea specifică a produselor, utilizarea unor modele de prețuri distincte și un sistem de afișare unic, incluzând nivelurile de prețuri pentru fiecare produs, în funcție de cantitatea achiziționată”.

Declarația vine în contextul în care joi, 6 iunie, retailerul francez Auchan a redeschis sub brandul Atac Hiper Discount by Auchan unitățile Auchan Discount Calea Șagului din Timișoara și Auchan Discount Ploiești, formatul de hiper discounter al companiei ajungând astfel în trei unități.

Cum arată cele două concepe. Date oficiale

În momentul de față, La Cocoș operează trei magazine, dintre care două în Ploiești, sub brandul Supermarket la Cocoș, de 4.700 mp și respectiv 13.000 mp și unul în București, de 10.000 mp, în Vitantis Shopping Center, care a înlocuit un magazin Carrefour.

Vezi și  ATAC Hiper Discount se numesc Auchan-urile din Timișoara și Ploiești

Potrivit companiei La Cocoș, magazinele rețelei vând aproximativ 11.000 de SKU-uri, cele mai vândute din fiecare categorie, și oferă clienților două sau trei prețuri de vânzare pentru fiecare produs, în funcție de cantitatea cumpărată. La Cocoș Vitantis are 290 anagajați, Ploiești 2 – 280 și Ploiești 1 – 150.

Cât despre noile unități Atac Hiper Discount by Auchan, acestea au o suprafață de peste 7.000 de mp fiecare, comercializează peste 15.000 de produse dintre care 40% nealimentare și 60% alimentare, atât mărci și produse românești, branduri internaționale consacrate, cât și produse marcă proprie.

Magazinele au și prețuri în „cascadă”, astfel că prețul unui produs scade pe măsură ce cantitatea achiziționată crește. Un magazin Atac are peste 100 de angajați.

Unitatea Atac din Brașov, prima deschisă sub acest banner, are 17.000 de produse și o suprafață de 6.000 mp.

Care este politica de preț a celor două companii

Cât despre politica de preț a celor două companii, Iulian Nica spune că lanțul pe care l-a creat respectă o „Biblie La Cocos” ce nu poate fi replicată.

Este vorba despre aplicarea unui adaos comercial mediu de 10% pentru toate produsele vândute. „Deși Auchan a replicat aceste elemente (așezarea specifică a produselor, utilizarea unor modele de prețuri distincte și un sistem de afișare unic, incluzând nivelurile de prețuri pentru fiecare produs n.red) există un aspect pe care nu va putea să-l imite: respectarea politicii de prețuri ce a stat la baza succesului La Cocos, deoarece necesita aplicarea unui adaos mediu de 10% pentru toate produsele vândute. Este un model dificil de adoptat atât de către Auchan cât și de către celelalte lanțuri internaționale de magazine”, a mai explicat Iulian Nica.

Conform unui comunicat Auchan, prețurile din magazinele Atac sunt reduse ca urmare a unor investiții anterioare ce au vizat reducerea consumului de energie electrică, diminuarea spațiilor pentru vitrinele frigorifice, optimizarea proceselor logistice, precum și reducerea costurilor de transport și a investițiilor în decor și publicitate. Totodată, în cazul acestui lanț tip hiper-discounter, retailerul aprovizionează și manipulează produsele la palet și bax, utilizând un mobilier adaptat, prezintă game de produse esențiale, reduce consumabilele, ambalajele și spațiile de depozitare și negociază achiziția de cantități mari pentru prețuri mai bune.

În piață, un concept similar, cu prețuri în cascadă în funcție de cantitatea achiziționară, are și Supeco, lanțul francezilor de la Carrefour.

Supeco spune că oferă prețuri mici la toate produsele, dar și reduceri pentru volume mari la aproximativ jumătate din produsele disponibile.

Vezi și Răzvan Fodor și Domeniile Ostrov: Întâlnire pe meleaguri Dobrogene

Supermarket La Cocoș SRL a ajuns, conform datelor financiare aferente 2023, al zecelea cel mai mare retailer alimentar din România. Compania înființată de familia Nica din Ploiești a ajuns anul trecut la un rulaj net de 974,3 milioane de lei, cu 36,5% mai mult decât în 2022. De altfel, la Cocoș a depășit și Supeco, una dintre brandurile francezilor de la Carrefour. Acesta din urmă a vândut anul trecut în valoare de 812 milioane de lei.

Prezența La Cocoș în primii zece jucători din țară a fost posibilă și urmare a consolidării poziției Carrefour care a preluat anul trecut Cora, de la Louis Delhaize.

Articolul Cocoș nu se ferește să acuze Auchan de ”copy paste” apare prima dată în Agroteca.

Valoarea tichetelor de masă, majorată în două etape

Magda Dragu (gds.ro) Proiectul care stabileşte creșterea valorii tichetului de masă a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor. Măsura...