Potrivit unui studiu realizat de Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI), Europa depinde de îngrășămintele provenite din Rusia și importurile contină să crească.
„Rusia pare să fie cel mai competitiv furnizor de îngrășăminte pe bază de azot, din punct de vedere al prețului”, arată raportul. În același timp, Observatorul Pieței de Îngrășăminte al UE, un grup de experți creat de Comisie, avertizează că „dependența de Rusia pare să crească”, iar importurile de uree din Belarus au înregistrat o creștere de 3% față de 2023.
Experții atrag atenția asupra riscurilor pe termen lung, inclusiv asupra unei posibile opriri bruște a furnizării de azot din Rusia și Belarus, care ar putea afecta semnificativ fermierii și industria europeană, în special din perspectiva prețurilor.
Preferința fermierilor europeni pentru uree a crescut considerabil în ultimii ani, aceasta reprezentând în prezent 70% din totalul îngrășămintelor pe bază de azot. Potrivit specialiștilor, această tendință este explicată de costurile mai mici și eficiența ridicată a ureei în fertilizarea solului și plantelor.
Analiza pieței realizată de DG AGRI arată că prețurile îngrășămintelor au fost relativ stabile în ultimul an, cu scăderi ușoare pentru azot (N) și potasiu (K), dar creșteri pentru fosfor (P). Totuși, prețurile rămân semnificativ mai mari comparativ cu 2019/2020: fosfați (+77%), îngrășăminte pe bază de azot (+46%), potasiu (+23%).
„Accesibilitatea îngrășămintelor pentru fermieri rămâne o problemă din cauza prețurilor mai mici la cereale”, au subliniat experții. Producțiile slabe din 2024 creează dificultăți de lichiditate pentru fermieri, afectând achizițiile viitoare de fertilizanți pentru primăvara anului 2025 și chiar pentru recolta din 2026.
În acest context, membrii Observatorului Pieței de Îngrășăminte prevăd o scădere a utilizării fosforului și potasiului în 2025, în pofida unei ușoare redresări în 2024.
Sursa: g4food
Articolul Comisia Europenă: Europa este dependentă de îngrășămintele rusești și importurile contină să crească apare prima dată în Agroteca.