Concursul “Povești cu vinuri românești” 2023: Participanții din regiunea Moldova

Concursul “Povești cu vinuri românești” 2023 organizat de BASF Agricultural Solutions România în colaborare cu ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România) a adus în atenția publicului cele mai calitative vinuri produse de viticultorii mici și mijlocii din toată țara.

Concursul a avut patru etape regionale și una finală pentru a alege cel mai bun vin și spumant din fiecare categorie, pe lângă povestea câștigătorilor, catalogul ne oferă informații privind povestea, istoria și părerile multor alți participanți.

Viticultori mici și mijlocii ce au participat la concurs, din regiunea Moldova

Muscat Ottonel 2021, dulceVin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești” Este un Ice Wine, cu un rest de zahăr de 130g/l și aciditate totală de 8mg/l, maturat timp de 8 luni în baricuri din stejar românesc.
Muscat Ottonel 2021, dulce Vin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești”

Moșia Panciu 

Moșia Panciu are o suprafață viticolă de 85 ha, formată din 70% soiuri albe  și 30% soiuri roșii în Comuna Straoane, arealul viticol Panciu, Vrancea. 

Moșia Panciu a trecut în doar 3 ani de la vânzarea de struguri și vinuri vrac la vinuri îmbuteliate sub branduri proprii și printr-o investiție majoră recentă, doresc să treacă la retail-ul național și HoReCa. 

Vinurile din România sunt din ce în ce mai bune, iar producătorii din ce în ce mai mulți. Datorită fondurilor europene avem ocazia să devenim o țară cu mai multe crame și plantații modernizate decât alte țări viticole, acest lucru contribuind foarte mult la calitatea vinurilor.– Marius Pricope, Asociat și Vinificator

 

Crama Pandora 

Povestea Cramei Pandora a început din 2004, în urma dobândirii arealului viticol și a conacului de la moștenitorii boierului Nicolau, din ținutul Vrancei, iar în urma unei investiții a prins contur sub denumirea Crama Pandora. În prezent, Crama Pandora este una de tip boutique, are o plantație întinsă  pe o suprafață de 45 ha în “inima Coteștiului”, satul Budești, Comuna Cotești, Județul Vrancea. 

Crama Pandora a avut 3 vinuri participante în concursul  “Povești cu vinuri românești” la categoriile de vinuri albe, rose și roșii:

Sauvignon Blanc 2022, secVin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești”
Sauvignon Blanc 2022, sec
Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon, 2022, demisec
Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon, 2022, demisec
Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon + Merlot, 2019, sec
Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon + Merlot, 2019, sec

Vezi și: Care sunt cele mai bune vinuri românești? Câștigătorii concursului “Povești cu vinuri românești” 2023

Crama Tatăl și Fiul

Chardonnay 2022, sec Vin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești”
Chardonnay 2022, sec Vin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești”

Crama Tatăl și Fiul este o afacere de familie ce a luat naștere în anul 2003 prin achiziția cramei de la Nicorești și construcția unui nou centru de depozitare, condiționare și îmbuteliere de vinuri. În prezent au o producție de 3.500.000 de litri de vin pe an obținuți din cele 150 de hectare de viță de vie cultivate în Comuna Cotești, Județul Vrancea.

“Vinul, o plăcere, dar și recompensă pentru degustător, înseamnă muncă, bucurie și respect pentru producător, fiind elementul care definește atât istoria locurilor, cât și istoria familiei noastre.” – Radu Costel Apostol, Propietar

 

 

 

Crama Valente

Băbească Neagră 2021, secVin participant la categoria vinuri rose a concursului “Povești cu vinuri românești”
Băbească Neagră 2021, sec Vin participant la categoria vinuri rose a concursului “Povești cu vinuri românești”

Crama Valente este o cramă mică, de familie, de tip boutique, cu o suprafață de 17 ha în localitatea Panciu din județul Vrancea.

 Plantația de viță de vie a fost a familiei din 2010, însă din 2016 au început sa producă vin la o scară mai mare, cu accent pe vinuri premium, pentru clienții care caută vinuri deosebite și care apreciază calitatea. Cu ambiție și răbdare au reușit să pună bazele unui vis ce era considerat la începuturi un simplu hobby, acela de a produce vinuri calitative prin metode tradiționale.

 

 

 

 

Crama Gramma

Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon 2022, secVin participant la categoria vinuri rose a concursului “Povești cu vinuri românești”
Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon 2022, sec Vin participant la categoria vinuri rose a concursului “Povești cu vinuri românești”

Crama Gramma este construită după modelul podgoriilor de familie din regiunea franceză Provence, cu o suprafață viticolă de 22,67 ha în satul Vișan, Comuna Bârnova, Județul Iași. “Vinul gramatic” este un concept destinat să deschidă o nouă direcție în comunicarea vinurilor: cea a conversației inteligente și a limbajului fără cusur, pentru că întotdeauna exprimarea corectă și armonioasă denotă echilibrul fizic și psihic. 

Crama a luat naștere ca urmare a unei necesități, Familia Olteanu avea în propietate 20 ha în apropierea orașului Iași, însă, fără o capacitate de procesare nu puteau ajunge într-o zonă de fezabilitate, iar adevăratul potențial calitativ rămânea neexploatat.

 

 

 

 

 

Crama Strunga

Fetească Neagră Barrique2020, sec Vin participant la categoria vinuri roșii a concursului “Povești cu vinuri românești”
Fetească Neagră Barrique 2020, sec Vin participant la categoria vinuri roșii a concursului “Povești cu vinuri românești”

Vinurile Strunga provin din arealul viticol Dealurile Moldovei, în apropierea Castelului de la Miclăușeni, unde în prezent au 86 ha de suprafață viticolă chiar în localitatea Strunga, Județul Iași.

Legenda pământurilor-mamă al viilor de la Strunga spune că însuși pământul ar fi făcut un legământ cu primii oameni ai locului și le-a făgăduit simbria în roade bogate an de an, în schimbul muncii la câmp. De atunci și până în prezent oamenii au muncit pentru recolta de viță de vie, bucurându-se de răsplata bogată a Pământului. Vinul făurit la Strunga are o personalitate puternică fiind un omagiu adus tradiției locurilor, într-un vin cu gust bogat, rotund și echilibrat, care duce legendele strămoșilor mai departe.

“Prin efortul colectiv al întregii echipe și prin dedicarea noastră pentru a crea vinuri de calitate excepțională, am reușit să depășim aceste obstacole și să aducem în paharele iubitorilor de vin un produs care reflectă terroir-ul nostru distinct.” – Valentin Sercovschi, Vinificator

 

Sursa: Catalogul concursului de vinuri “Povești cu vinuri românești” ediția a VIII-a, 2023, Organizat de BASF în colaborare cu ADAR

Articolul Concursul “Povești cu vinuri românești” 2023: Participanții din regiunea Moldova apare prima dată în Agroteca.

Discuții și paradă pe ordinea de zi, la marea întâlnire din Coreea de Nord. Kim l-a primit pe Putin cu covorul roșu

Dora Constantinovici (www.b1tv.ro) Președintele rus Vladimir Putin a avut parte de o primire călduroasă în Coreea de Nord, după...