Concursul “Povești cu vinuri românești”: 2023 Participanții din regiunea Muntenia

Concursul “Povești cu vinuri românești” 2023 organizat de BASF Agricultural Solutions România în colaborare cu ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România) a adus în atenția publicului cele mai calitative vinuri produse de viticultorii mici și mijlocii din toată țara.

Concursul a avut patru etape regionale și una finală pentru a alege cel mai bun vin și spumant din fiecare categorie, pe lângă povestea câștigătorilor, catalogul ne oferă informații privind povestea, istoria și părerile multor alți participanți.

Zonele viticole din Muntenia produc vinuri renumite și de calitate, inclusiv vinuri roșii robuste și vinuri albe aromate. Printre soiurile de struguri cultivate în această regiune se numără Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon pentru vinurile roșii, și Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay pentru vinurile albe. Muntenia are o lungă tradiție viticolă și vinicolă, iar vinurile sale sunt apreciate atât pe plan intern, cât și pe plan internațional.

Viticultori mici și mijlocii ce au participat la concurs, din regiunea Muntenia

 

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Licorna Winehouse

Licorna WinehouseFetească Albă, 2022, sec
Vin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești”
Licorna Winehouse
Fetească Albă, 2022, sec

Licorna Winehouse are o suprafață viticolă de 30 de hectare și o capacitate de prelucrare a strugurilor de 150 de tone anual în comuna Gura Vadului, Mizil, Județul Prahova.

Crama a fost deschisă în 2013, însă localnicii spun că, în urmă cu mai bine de 100 de ani, soții Nicolae și Elena Nicolau au hotărât să construiască o cramă pe acest loc. Legenda locului spune că Nicolae Nicolau îl visase pe domnitorul Constantin Brâncoveanu, care îi cerea să clădească o cramă unde să facă un vin negru, precum cocoșul din curtea acestuia, iar acel vin negru se face și în prezent.

Vin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești”: Vin alb sec cu aromă florală, tipică soiului, ce se ramarcă prin prospețime și echilibru gustativ.

 

Crama LacertA

Crama LacertAFetească Albă, 2022, sec
Vin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești”
Crama LacertA
Fetească Albă, 2022, sec

În centrul domeniului LacertA se află Conacul Dorobanțu, o operă arhitecturală Ion Mincu construită în 1901. Conacul a fost renovat în anul 2005 conform planurilor originale, iar acum privește de la înălțime dealurile din jur, pline cu plantații de viță de vie.

Proiectul Cramei LacertA a început în anul 2002 prin cumpărarea conacului Dorobanțu și unei suprafațe de 10 ha în jurul acestuia, iar în prezent dețin o suprafață viticolă de 82 ha în comuna Fințești, Județul Buzău.

Vin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești”: Un vin ecologic produs din strugurii unui soi românesc care impresionează prin aromele vegetale de ceai verde, caise confiate și flori de tei. Este o variantă de vin gastronomic, însoțind foarte bine preparate de curcan, pește, paste cu sos alb sau brânzeturi de capră.

 

Vezi și: Care sunt cele mai bune vinuri românești? Câștigătorii concursului “Povești cu vinuri românești” 2023

Domeniile Urlați

Domeniile UrlațiCabernet Sauvignon+Fetească Neagră 2022, sec
 Domeniile Urlați Cabernet Sauvignon+Fetească Neagră 2022, sec

Începând cu anul 2007, compania Domeniile Dealu Mare Urlați a redat strălucirea de odinioară arealului vitivinicol intrat în istorie încă din anul 1700. Au investit în tehnologizare și replantare aproximativ 4 milioane de Euro, în scopul de a pune calitatea pe primul loc.

“Piața vinului românesc a ajuns într-o zonă matură, mai echilibrată, în care accentul se pune pe calitate, spre deosebire de vremurile în care cantitatea era principalul criteriu de raportare al cramelor.” -Gabriel Radulescu, Proprietar și Director General

Vin participant la categoria vinuri rose a concursului “Povești cu vinuri românești”: Saac Rose este un cupaj cu buchet aromatic fructat-vegetal, care dezvoltă arome  fine de cireșe amare, fructe de pădure, căpșune, trandafir, dar și unele parfumuri exotice.

 

Domeniile Valea Călugărească

Domeniile Valea CălugăreascăCabernet Sauvignon 2022, sec
Domeniile Valea Călugărească
Cabernet Sauvignon 2022, sec

Domeniile Valea Călugărească sunt o cramă mică, născută dintr-o familie îndrăgostită de vin și viță de vie, dragostea și pasiunea pentru vinificație fiind transmisă de la o generație la alta.

Povestea a început când proprietarul cramei, Neagu Constantin a vizitat regiunea Napa Valley din California, SUA în anul 2000. În aceea regiune a văzut cele mai frumoase crame boutique și a dorit să realizeze visul american și acasă. În prezent, au o suprafață viticolă de 10,3 ha situate în centrul viticol Valea Călugăreacă, în Chițorani, județul Prahova.

Vin participant la categoria vinuri rose a concursului “Povești cu vinuri românești”: Un Cabernet Sauvignon ușor de băut, echilibrat, cu note gustative de ardei gras, fructe roșii proaspete și arome vegetale.

 

USAMV – Stațiunea Didactică SDCDVP Pietroasa – Istrița

USAMVBusuioacă de Bohotin 2022, sec
USAMV
Busuioacă de Bohotin 2022, sec

Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasă – Istrița a fost înființat în anul 1893, iar în prezent este filială a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, cu o suprafață viticolă de 98 ha în Podgoria Dealu Mare, centrul Viticol Pietroasa, județul Buzău.

Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasă – Istrița este o unitate complexă, gata să primească studenții în stagiile de practică, activitatea fiind împărțită permanent între sectorul viticol, sectorul pomicol, cel de cultură mare, pepiniera pomicolă, plantația de portaltoi și crama care procesează strugurii.

Vin participant la categoria vinuri rose a concursului “Povești cu vinuri românești”: Este vinificat din struguri ajunși la maturitate deplină, cu o macerație prefermentativă de 12 ore și fermentat la sec timp de 14 zile în prezența drojdiilor selecționate de înaltă calitate.

 

Casa Stanca

Casa StancaFetească Neagră 2019, sec
Casa Stanca
Fetească Neagră 2019, sec

Crama și conacul  situate pe domeniul Stanca au fost construite înainte de 1900, însă s-a degradat constant în perioada comunistă, are o istorie fascinantă, a găzduit un spital, un birou teritorial al studiului pământului, ciupercărie și crescătorie de porci. Crama și conacul au fost revonate complet în 2004 și dotate cu tehnologie modernă de procesare a strugurilor și vinificație pentru cele 5,7 ha din Satul Chițorani, Comuna Bucov, Județul Prahova.

“Vița de vie este <vie>, deci are nevoie permanentă de îngrijire, observație și implicare totală din partea celui care o îngrijește.” – Dan Conderman, Administrator

Vin participant la categoria vinuri roșii a concursului “Povești cu vinuri românești”: Vinul este produs din soiul de struguri „Fetească Neagră” în proporție de 100%, fiind culeși manual și atent selecționați. Vinul trece prin fermentație peliculară timp de 14 zile, apoi este transferat în barrique-uri de stejar românesc pentru 24 de luni, iar în final după îmbuteliere este păstrat în cămara conacului pentru încă 6 luni.

 

Crama Vinalia

Crama VinaliaFetească Neagră + Cabernet Sauvignon + Syrah + Merlot 2019, sec
Crama Vinalia
Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon + Syrah + Merlot 2019, sec

Plantația și crama Vinalia sunt nou înființate, având ținta de a oferi un concept integrat de promovare a zonei și a vinurilor produse. Crama oferă servicii de cazare, restaurant și agrement, pe lângă cultivarea viței de vie, vânzarea vinurilor și organizarea degustărilor.

Obiectivul cramei este de a produce vinuri foarte bune din gama premium și super premium din cele 10,6 ha ocupate de viță de vie din localitatea Ceptura de Jos, Județul Prahova.

Vin participant la categoria vinuri roșii a concursului “Povești cu vinuri românești”: Acest cupaj este asamblat din patru vinuri ce s-au vinificat separat și s-au maturat în vase de lemn timp de un an, iar culoarea rubinie intensă exprimă arome fine de fructe de pădure, dar și de prune uscate.

 

Cooperativa Agricolă Via Domnului

Cooperativa Agricolă Via DomnuluiFetească Neagră 2019, sec
Cooperativa Agricolă Via Domnului
Fetească Neagră 2019, sec

Vinul mânăstiresc din Dealul Mare își are începuturile încă din secolul al XV-lea, când pe viile din așezăminte monahale se produceau cele mai bune vinuri din țară. Moștenirea mânăstirii a cunoscut multe etape pe parcursul anilor, de la voievodul Matei Basarab în secolul al XVII-lea care a întărit ctitoriile sale și a dăruit podgorii ce au supraviețuit chiar și secularizării din timpul lui Cuza. 

Cooperativa Agricolă Via Domnului a fost creată în 2009 cu scopul de a valorifica rodul viilor aflate în proprietatea unor mănăstiri ce aparțineau Arhiepiscopiei Bucureștiului.

Vin participant la categoria vinuri roșii a concursului “Povești cu vinuri românești”: Este un vin tipic, care dezvoltă arome puternice de prune uscate  și alte fructe confiate, datorită prezenței aromelor primare tipice soiului, înnobinate de maturarea prelungită la barrique.

 

Sursa: Catalogul concursului de vinuri “Povești cu vinuri românești” ediția a VIII-a, 2023, Organizat de BASF în colaborare cu ADAR

Articolul Concursul “Povești cu vinuri românești”: 2023 Participanții din regiunea Muntenia apare prima dată în Agroteca.

Gamificarea în educație: Cum pot jocurile să îmbunătățească învățarea

Utilizarea jocurilor în educație a devenit din ce în ce mai populară, datorită potențialului lor de a transforma procesul...