Conflictul din Ucraina ar putea escalada în Europa, avertizează un ofiţer rus

Un ofiţer de rang înalt al armatei ruse a avertizat că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un război la scară largă în Europa, iar probabilitatea ca forţele Moscovei să se implice într-un nou conflict creşte „semnificativ”, relatează Reuters.

Generalul-colonel Vladimir Zarudniţki, şeful Academiei Militare a Statului Major General al armatei ruse, a făcut aceste comentarii într-un articol publicat în „Gândirea militară”, o revistă a Ministerului Apărării, a relatat joi agenţia de presă de stat RIA.

„Posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina – de la extinderea celor care participă la forţele proxy folosite pentru confruntarea militară cu Rusia până la un război pe scară largă în Europa – nu poate fi exclusă”, a declarat acesta, potrivit RIA.

„Principala sursă de ameninţări militare la adresa statului nostru este politica antirusească a Statelor Unite şi a aliaţilor săi, care duc un nou tip de război hibrid pentru a slăbi Rusia în toate modurile posibile, a-i limita suveranitatea şi a-i distruge integritatea teritorială”, afirmă generalul.

„Probabilitatea ca statul nostru să fie atras în mod intenţionat în noi conflicte militare creşte semnificativ”, punctează el.

Comentariile sale vin după ce preşedintele francez Emmanuel Macron i-a luat prin suprindere inclusiv pe aliaţi afirmând că nu poate fi exclusă posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe în Ucraina pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei, deşi a precizat că nu există în prezent un consens în această privinţă.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, iar preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina.

Atenție la cheltuielile nedorite după utilizarea serviciului de roaming!

ANCOM atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au planificate vacanțe în străinătate, să verifice condițiile de...