Hidroizolația este absolut necesară în orice locuință, pentru a proteja structura împotriva infiltrațiilor. Toate suprafețele interioare și exterioare care sunt expuse pericolului apei și umezelii, cum sunt: terasele, balcoanele, fundațiile și acoperișurile trebuie izolate, ca măsură de protecție pe termen lung.
Unul dintre produsele de care ai nevoie pentru a forma o protecție hidroizolantă este o membrană hidroizolație, un produs ce contribuie la menținerea integrității și durabilității unei construcții. Află din acest articol ce rol are această membrană și cum să o alegi pe cea potrivită în funcție de suprafața pe care o vei aplica.
Etape necesare pentru o hidroizolație corectă
Pentru a te asigura că hidroizolația este de calitate și că te poți bucura de avantajele sale pe termen lung, este esențial să o efectuezi în anumite etape și cu produsele potrivite. Sunt câteva recomandări, în acest sens:
- Pregătirea suprafeței
Prima etapă pe care o vei parcurge va fi cea de pregătire a suprafeței pe care vei aplica hidroizolația, mai ales dacă este vorba despre o terasă circulabilă. Vizualizează cu atenție zona, identifică eventualele fisuri, denivelări sau zone deteriorate, după care îndepărtează praful, murdăria sau uleiul, prin metode adecvate de curățare. Tot pentru a pregăti suprafața trebuie să faci reparațiile necesare și să sigilezi fisurile.
- Aplicarea șapei
La turnarea șapei, ține cont ca aceasta să fie una adecvată, de pantă. Dacă terasa nu are pantă, apa va stagna, producând disconfort și un aspect neplăcut. Stabilirea pantei se face în funcție de dimensiunea suprafeței și de înălțimea la care este situată.
- Aplicarea amorsei
Amorsele de hidroizolație se aplică, în general, cu rola sau pensula, pentru a asigura o aderență optimă și o protecție durabilă, mai ales pe suprafețele absorbante (mortar, lemn, beton, gips).
- Aplicarea membranei hidroizolante
Este necesar să alegi o membrană hidroizolantă potrivită cu proiectul tău. Aceasta se va aplica în acord cu instrucțiunile producătorului, asigurându-te că acoperi uniform suprafața. În zone precum colțuri sau îmbinări, aplică materiale de armare, pentru a asigura o etanșeitate perfectă.
- Verificarea și testarea hidroizolației
După ce ai aplicat membrana hidroizolantă, verifică întreaga suprafață pentru a te asigura că nu există defecte de aplicare. Poți chiar să faci unele teste de etanșeitate, cum ar fi testul cu apă, pentru a confirma eficacitatea hidroizolației.
- Aplicarea unui strat de protecție
În funcție de necesități, poți aplica un strat suplimentar de protecție, cum ar fi o vopsea, pentru a prelungi durata de viață a hidroizolației și pentru a proteja suprafața împotriva uzurii mecanice sau a traficului pietonal.
Importanța unei hidroizolații performante
Indiferent că este vorba despre o casă, un apartament sau o clădire comercială, hidroizolația trebuie realizată cu atenție, pentru a evita problemele majore pe care le cauzează infiltrarea apei. Acestea sunt motivele pentru care este recomandat să izolezi suprafața din baie, bucătărie, terasă, balcon, fundație sau acoperiș împotriva apei:
- protecția structurii: o hidroizolație bună protejează clădirea împotriva degradării cauzate de infiltrațiile de apă;
- prevenirea daunelor: apa poate cauza daune semnificative în interiorul clădirii, afectând finisajele, mobilierul, echipamentele electrice. O protecție hidroizolantă menține interiorul uscat și protejat;
- creșterea duratei de viață a construcției: dacă ai izolat bine contra apei, fie că este vorba de o suprafață interioară sau exterioară, protejezi suprafețele și reduci necesitatea intervențiilor de reparații și întreținere;
- îmbunătățirea confortului: o hidroizolație în baie, de exemplu, previne apariția mucegaiului și igrasiei, care pot afecta negativ sănătatea oamenilor. În mediile umede se dezvoltă spori de mucegai, care pot cauza probleme respiratorii și alergii;
- eficiență energetică: prin infiltrarea apei, apar unele pierderi de căldură, astfel că hidroizolația menține temperatura dorită în interior, reducând costurile cu încălzirea și răcirea.
Cum alegi membrana potrivită pentru hidroizolații
O membrană hidroizolantă este foarte importantă pentru o protecție durabilă a locuinței împotriva apei și umezelii. Sunt câțiva factori de care trebuie să ții cont în alegerea ei.
În primul rând, este vorba despre tipul suprafeței. Pentru terase și acoperișuri, membranele poliuretanice, cum este Maris Polymers Mariseal 250 de la Econstrukt sunt ideale, datorită elasticității și rezistenței lor la razele UV. În cazul suprafețelor din baie și bucătărie, poți conta pe o membrană hidroizolantă Maris Polymers Marithan, de la Econstrukt, special concepută pentru zonele expuse la apă și umiditate ridicată.
Pentru o fundație sau un subsol, încearcă membranele bicomponente de la Maris Polymers Mariseal 600, disponibile tot la Econstrukt, care oferă o protecție excelentă contra umezelii și infiltrațiilor din sol.
Așadar, există mai multe tipuri de membrane, cele mai folosite fiind cele poliuretanice, care sunt flexibile, durabile și ușor de aplicat pe diverse tipuri de suprafețe, sau cele bituminoase, care sunt foarte eficiente pentru o fundație sau un acoperiș plat.
Un alt aspect de care să ții cont în alegerea unei membrane este metoda de aplicare. Unele se distribuie foarte ușor și uniform, cum sunt cele cu aplicare lichidă, iar altele sunt sub formă de folie rulată și necesită mai mult timp și mai multă precizie în aplicare.
De asemenea, membrana hidroizolantă trebuie să fie aleasă și în funcție de expunerea la soare, dacă hidroizolezi un acoperiș sau o terasă. Produsele rezistente la UV și la condiții extreme de temperatură sunt cele mai recomandate în acest caz.
The post Cut de importantă este membrana hidroizolației și cum o alegi appeared first on Design interior, proiecte si prezentari de case.