Preşedintele USR, Dominic Fritz, este de părere că, după 35 de ani, ”nu am scăpat de securişti în instituţiile publice” şi a subliniat că românii spun că situaţia lor este precară, iar de aceea au nostalgii faţă de perioada comunistă.
Dominic Fritz a fost întrebat, marţis eară, la Antena 3, despre rezultatele sondajului INSCOP Research, potrivit căruia mai mult de jumătate dintre români cred că regimul comunist a însemnat mai degrabă un lucru bun pentru România.
”Ăsta este testul mare pentru democraţia românească. Testul mare, apropo, şi pentru economie, pentru că nu este doar o temă politică, ci este o temă profundă economică şi cred că e foarte important să înţelegem care sunt, de fapt, mecanismele în spate, şi menţionez doar câteva: Proclamaţia de la Timişoara cu faimosul punctul 8, acum exact 35 de ani. Din păcate, nu am scăpat de securişti în instituţiile publice, în poziţii de demnitar public şi aşa mai departe şi până în ziua de azi, din păcate, vedem faptul că nu ne-am curăţat, să zicem, de această povară comunistă în felul în care funcţionează statul şi plătim preţul pentru asta”, a răspuns liderul USR.
Acesta s-a referit şi la lipsa de performanţă a statului.
”Mulţi români spun că nu funcţonează momentan pentru ei, au prea puţin bani în buzunar, situaţia lor este prea precară, prea instabilă şi de aceea învinuvăţesc felul în care funcţionăm momentan, învinuvâţesc parţial şi democraţia însăşi şi vin cu o nostalgie faţă de cum a fost înainte de 89. Asta este o problemă”, a mai declarat Dominic Fritz.
El afirmă că l-a speriat faptul că oamenii au o problemă de judecată morală.
”Ce m-a speriat în acest sondaj – (…) chiar dacă 55,8% spun că comunismul a fost mai degrabă un lucru bun, două treimi spun că Ceauşescu a fost un om bun, avem în acelaşti timp, dacă lumea este întrebată de exemplu, este adevărat că sute de mii de oameni în România au fost aruncaţi la închisoare, torturaţi şi aşa mai departe, 73% din oameni spun da, este adevărat. Dacă oamenii sunt întrebaţi, comunismul a făcut lucruri rele, brutale în România, două treimi spun da. Deci asta pare să fie…De fapt, avem o problemă de judecată morală, avem aproape o problemă spirituală, în momentul în care o mare majoritate a oamenilor recunosc răul şi în acelaşi timp spun că este un lucru bun”, a mai declarat Fritz.
Potrivit acestuia este o contradicţie în gândire.
”Asta este o contradicţie care pentru mine, inclusiv recunosc ca un creştin, e greu de suportat. Să recunoşti că au torturat sute de mii de oameni, să recunoşţi că, nu ştiu, multe femei au murit, că au ucis oameni la Timişoara…”, a declarat Fritz.
Mai mult de jumătate dintre români cred că regimul comunist a însemnat mai degrabă un lucru bun pentru România, iar aproape 50% cred că înainte de 1989 se trăia mai bine, indică un sondaj INSCOP Research care mai arată că peste 60% se declară destul de puţin sau deloc interesaţi de persioada comuniustă din istoria României.