Două rafinării din Rusia atacate cu drone de armata ucraineană

Ucraina a revendicat vineri un atac cu drone lansat în cursul nopţii asupra a două rafinării de petrol din Rusia, în regiunea Krasnodar (sud), în timp ce Ministerul Apărării rus a dat asigurări că a neutralizat 19 dintre aceste dispozitive, relatează AFP.

„Dronele serviciului (de securitate ucrainean) au lovit în acelaşi timp două rafinării din regiunea Krasnodar: nu numai (rafinăria) Ilski, ci şi (rafinăria) Afipski”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor speciale ucrainene.

La rafinăria Ilski, potrivit acestei surse, „a izbucnit un incendiu de amploare şi unitatea sa de procesare primară, cu o capacitate de 3,6 milioane de tone pe an, a fost avariată„.

Această rafinărie fusese deja vizată de un atac cu drone ucrainean anul trecut.

Rafinăria Afipski a fost şi ea „lovită„, însă „consecinţele atacului sunt în curs de evaluare„, a explicat aceeaşi sursă.

Kievul şi-a intensificat în ultimele luni atacurile cu drone şi rachete care vizează instalaţiile energetice şi militare de pe teritoriul rusesc, un mijloc de a priva Moscova de resursele cheie pentru a-şi continua atacul asupra Ucrainei.

Vezi și Donald Trump ameninţă să ”îngroape”, săptămâna aceasta, prin aliaţii săi din Congres, orice viitor ajutor pentru Ucraina

„Aceste rafinării sunt ţinte legitime. Nu numai că lucrează pentru apărare şi furnizează combustibil trupelor ruse, dar sunt şi importante pentru economia rusă„, a explicat sursa ucraineană.

Serviciile de urgenţă locale ruse din regiunea Krasnodar au recunoscut existenţa unui incendiu la rafinăria de petrol Ilski, fără a face totuşi o legătură între acest incident şi atacul cu drone raportat de Ministerul Apărării rus.

Armata rusă a anunţat că a neutralizat, în cursul nopţii de joi spre vineri, 19 drone ucrainene în patru regiuni diferite şi deasupra Mării Negre şi că acest atac a avut ca ţintă în special infrastructura energetică.

Atenție la cheltuielile nedorite după utilizarea serviciului de roaming!

ANCOM atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au planificate vacanțe în străinătate, să verifice condițiile de...