Echipajul ucrainean al unei nave care transportă grâu a intrat în grevă în portul Constanța

Echipajul unei nave fluviale sub pavilion german care a sosit marţi în Portul Constanţa a intrat în grevă din cauza neplătiții salariilor, potrivit liderului Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălciou, relatează Agerpres.

„Un membru al echipajului a declarat că familia lui trece prin momente groaznice, nu au bani pentru a îşi procura cele necesare, s-au împrumutat pentru a supravieţui. Acum trebuie să achite împrumuturile. Agentul din portul Constanţa, totodată şi broker, aşteaptă marfa încărcată pe această navă cu maximă urgenţă”, a declarat Mihălcioiu, care este şi reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) România.

Nava se numește Argo și este încărcată cu 1.000 de tone de grâu încărcat din portul Novi Sad din Serbia.

Cei cinci cetăţeni ucraineni care formează echipajul navei spun că nu şi-au primit salariile din luna noiembrie și solicită plata sumei de 29.000 de euro pentru a relua munca.

În prezent, nava este ancorată în rada portului Constanța.

Nava Argo aparţine societăţii Saduni Cargo Ship DOO şi transportă cereale pentru un charter important din domeniul agriculturii.

Vremuri grele pentru marinari

Mihălcioiu a spus că armatorul navei a fost contactat de ITF și că încearcă să negocieze cu echipajul pentru a putea descărca grâul de pe navă.

„Referitor la plata salariilor restante, acesta a spus că aceste timpuri sunt foarte dificile pentru a plăti salariile angajaţilor”, a mai spus Adrian Mihălcioiu.

El atrage însă atenţia că, în ultima perioadă, în Portul Constanţa se înregistrează destul de multe nave maritime, dar în special fluviale, care nu satisfac standardele acceptate.

Echipajele sunt practic părăsite pe nave, în frig, fără apă şi alimente şi cu salarii neachitate de luni de zile.

„Marinarii fluviali au probleme serioase în acest sector şi pe cale de consecinţă, nivelul de calitate a scăzut drastic în această industrie”, a mai spus Mihălcioiu.

Ministrul israelian de externe spune că Israel e gata să înceapă un război total împotriva Hezbollah și Libanului

Dora Constantinovici (www.b1tv.ro) Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat că în curând se va lua o decizie...