FAO: prețurile la alimente au crescut

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în mai, pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile în care preţurile mai mari la cereale şi produse lactate au contracarat scăderile de preţuri la zahăr şi uleiuri vegetale, a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna mai 2024, acest indice s-a situat la o medie de 120,4 puncte, în creştere cu 0,9% faţă de nivelul înregistrat în luna aprilie. Totuşi, valoarea din mai 2024 este cu 3,4% mai mică faţă de valoarea înregistrată în luna similară a anului trecut şi cu 24,9% sub vârful atins în martie 2022.

Creşterea din luna mai s-a datorat în primul rând unui avans de 6,3% al preţurilor la cereale. Potrivit FAO, creşterea preţurilor mondiale la grâu reflectă îngrijorările referitoare la condiţiile nefavorabile pentru culturile de grâu, care vor duce la diminuarea recoltelor din 2024 în mari zone producătoare, inclusiv părţi din America de Nord, Europa şi regiunea Mării Negre.

Preţurile produselor lactate au crescut şi ele cu 1,8%, pe fondul unei cereri în creştere din partea sectoarelor de retail şi servicii alimentare înaintea vacanţelor de vară, precum şi în urma aşteptărilor pieţei că producţia de lapte în Europa Occidentală va scădea sub nivelul istoric.

În schimb, preţurile la zahăr au scăzut cu 7,5% în luna mai comparativ cu aprilie, în principal din cauza presiunilor create de un început bun al noului sezon de recoltare din Brazilia. De asemenea, diminuarea cotaţiilor internaţionale la ţiţei brut a exercitat presiuni în jos asupra preţurilor la zahăr, prin reducerea cererii de trestie de zahăr din care să fie produs etanol.

De asemenea, preţurile mondiale ale uleiurilor vegetale au scăzut cu 2,4% per total, în principal ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de palmier după creşterea producţiei sezoniere şi cererii mondiale slabe.

Separat, FAO a dat vineri publicităţii primele sale estimări privind producţia mondială de cereale în sezonul 2024/25. Conform estimărilor FAO, producţia mondială de cereale ar urma să se ridice la 2,846 miliarde de tone în sezonul care va începe la 1 iulie 2024, adică va fi comparabilă cu cea din sezonul 2023/24.

Articolul FAO: prețurile la alimente au crescut apare prima dată în Agroteca.

Fine dining-ul din România, printre cele mai accesibile din Europa. Media unui meniu de degustare e sub 100 EUR

Sabina Nisioi (bookingham.ro) În prezent, tot mai mulți antreprenori din HoReCa se orientează spre localurile de fine dining, care...