Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) desfășoară, în perioada septembrie-octombrie, campania de informare, educare și comunicare „Fii activ, mănâncă sănătos!”. Programul vizează promovarea alimentației echilibrate și a activității fizice la nivel național.
Inițiativa se adresează copiilor, adolescenților și familiilor lor, dar și angajaților din birouri și vârstnicilor, cu scopul de a încuraja un stil de viață mai sănătos și de a preveni bolile cronice.
De ce e important să începem din copilărie
„Debutul unor obiceiuri sănătoase încă din copilărie contribuie la prevenirea comportamentelor cu risc și la o viață mai echilibrată”, subliniază INSP.
Vezi și Britanicii mănâncă mai rar din cauza creșterii prețurilor
Alimentația nesănătoasă și lipsa de mișcare sunt factori majori de risc pentru obezitate, hipertensiune sau boli cardiovasculare. În România, datele arată o realitate îngrijorătoare: 28% dintre copiii între 7 și 9 ani sunt supraponderali, iar 12% suferă de obezitate.
Recomandările OMS pentru copii și adolescenți
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră educația pentru sănătate în școli o investiție strategică. Printre recomandările principale:
- consumul zilnic de cel puțin 400 g de fructe și legume (cinci porții);
- reducerea aportului de grăsimi la sub 30% din energia totală;
- practicarea a cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată-viguroasă pe zi;
- reducerea consumului de zahăr adăugat la sub 10% din energia totală.
Excesul de zaharuri libere din alimente și băuturi duce la acumularea nesănătoasă în greutate și riscul de obezitate.
România, parte dintr-o problemă europeană
La nivel european, aproape unul din trei copii de vârstă școlară este supraponderal, iar unul din opt este obez, arată datele colectate de Inițiativa Europeană de Supraveghere a Obezității în Copilărie (COSI) a OMS, pentru perioada 2022-2024.
Campania INSP își propune să implice școli, familii, medici, lideri comunitari și administrații locale în promovarea unor medii sănătoase și sprijinirea schimbării obiceiurilor alimentare și de mișcare.