Firea: Voi milita în Parlamentul European pentru măsuri care să stimuleze accesul egal la educaţie

Europarlamentarul PSD Gabriela Firea afirmă că va milita în Parlamentul European pentru măsuri care să stimuleze accesul egal la educaţie şi să integreze informaţiile despre egalitatea de şanse în programele şcolare, precum şi alte măsuri pentru promovarea independenţei economice a femeilor, prin echilibrarea salariilor şi condiţiilor de muncă între femei şi bărbaţi, şi creşterea reprezentării femeilor în deciziile politice guvernamentale şi legislative.

Ea subliniază că încă de la începutul mandatului său de europarlamentar a anunţat că susţine “Carta UE a drepturilor femeilor”, un document strategic menit să asigure drepturi egale pentru toate femeile din Uniunea Europeană, considerând că ”este necesar să consolidăm egalitatea de gen prin politici concrete”.

”Promovarea egalităţii de gen şi emanciparea femeilor nu sunt numai concepte politice sau teme specifice social-democraţiei, ci necesităţi, dacă ne dorim să avem o Uniune Europeană competitivă din punct de vedere economic.
Ambiţia femeilor, spiritul nostru creativ şi capacitatea noastră specifică de a asigura un echilibru între dimensiunea profesională şi cea de familie sunt atuurile noastre. De aceea, încă de la începutul mandatului meu de europarlamentar am anunţat că susţin “Carta UE a drepturilor femeilor”, un document strategic menit să asigure drepturi egale pentru toate femeile din Uniunea Europeană. Este necesar să consolidăm egalitatea de gen prin politici concrete”. scrie Firea pe Facebook.
Ea invocă şi un raport realizat de World Economic Forum înainte de ediţia anuală de la Davos care arată că reducerea decalajului de gen în ceea ce priveşte forţa de muncă ar putea creşte PIB-ul mondial cu mai mult de 20%.
Conform lui Firea, participarea femeilor la forţa de muncă la nivel mondial este în prezent de 67,1%, comparativ cu 81% pentru bărbaţi, iar egalitatea de gen şi emanciparea femeilor pot fi un pilon al transformării sociale şi economice a Uniunii Europene şi a României, în direcţia competitivităţii care a devenit în prezent tema centrală a dezbaterilor publice europene.
Conform datelor publicate de Eurostat, în 2023, femeile din Uniunea Europeană aveau mai multe şanse să se confrunte cu privaţiuni materiale şi sociale grave decât bărbaţii, iar România înregistra cea mai ridicată rată de privaţiune materială şi socială din UE, subliniază europarlamentarul PSD.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins în unanimitate de voturi cererea lui Călin Georgescu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marţi, cu unanimitate de voturi, să respingă cererea lui Călin Georgescu de...