Franța se gândește să impoziteze mai mult companiile mari

Ministerul Finanțelor din Franța analizează impunerea unui impozit suplimentar temporar de 8,5% pentru companiile cu venituri de peste un miliard de euro, precum și o taxă pe răscumpărările de acțiuni, echivalentă cu 8% din reducerea nominală a capitalului.

Impozitele pe venit vor rămâne neschimbate, iar cheltuielile publice vor fi reduse.

Premierul francez Michel Barnier își va prezenta obiectivele într-un discurs în Parlament programat pentru marți, iar proiectul de buget pentru 2025, pregătit deja, va fi prezentat în jurul datei de 9 octombrie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe a refuzat să comenteze informațiile publicate de presă, afirmând că nu a fost luată încă o decizie finală.

Săptămâna trecută, noii miniștri ai Finanțelor și Bugetului au avertizat că deficitul bugetar a depășit 6% din PIB anul acesta.

Noile taxe ar putea fi adoptate până la sfârșitul anului

Contribuția excepțională de 8,5% asupra profiturilor corporațiilor ar duce impozitul pe profit la 33,5%, revenind astfel la nivelul anterior reducerilor fiscale anunțate de președintele Emmanuel Macron, și ar putea genera venituri suplimentare de opt miliarde de euro la bugetul francez.

Taxa pe răscumpărările de acțiuni ar viza companiile cu o cifră de afaceri de peste un miliard de euro.

Analiștii subliniază că reducerea deficitului trebuie să fie o prioritate pentru noul premier.

Guvernul francez a promis să ducă deficitul sub 3% din PIB până în 2027, dar experții consideră că acest obiectiv este nerealist, având în vedere că deficitul bugetar al Franței a fost de 5,5% din PIB anul trecut.

Franța, alături de Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovacia, este printre statele membre ale UE care se află în procedura de deficit excesiv. Aceste state sunt obligate să își reducă cheltuielile publice, conform Comisiei Europene.

De asemenea, Executivul european a demarat proceduri disciplinare împotriva Franței, Italiei și altor cinci state membre pentru încălcarea reglementărilor UE privind nivelul datoriei.

1500 de euro în contul fermierilor înscrişi în Programul Tomata

Fermierii înscrişi în Programul Tomata vor primi în conturi în zilele următoare a doua tranşă de 1.500 euro, a...